RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Джонсон поговорив з Путіним про Україну та НАТО: головні тези

У понеділок, 13 грудня, відбулася телефонна розмова прем'єр-міністра Великобританії Бориса Джонсона з президентом РФ Володимиром Путіним.

Про це повідомляє пресслужба Кремля.

Під час бесіди сторони обговорили кліматичні зміни, обстановку в Афганістані, зокрема можливе визнання Талібану, взаємодію щодо іранської ядерної програми та загрозу, яку Росія становить для України.

Борис Джонсон висловив занепокоєння щодо масштабних пересувань російських військ біля українських кордонів. У відповідь Путін поскаржився йому на нібито зрив Мінських угод з боку Києва, цілеспрямоване загострення ситуації на лінії зіткнення, використання заборонених цим документом важкого озброєння та безпілотників.

Також Путін звинуватив українську владу в дискримінації російськомовного населення та нагадав про “активне військове “освоєння” території України країнами НАТО, що створює пряму загрозу безпеці Росії”.

Потім глава держави-агресора знову заговорив про необхідність домовленостей про не розширення Північноатлантичного альянсу на схід та розміщення у суміжних державах, насамперед в Україні, озброєнь, які загрожують Росії. Москва пообіцяла подати проекти відповідних документів.

Нагадаємо, 11 грудня МЗС Росії заявило, що можливий вступ України до НАТО може нести загрози безпеці РФ. У відомстві вважають, що це може провокувати серйозні військові ризики, зокрема, і масштабний конфлікт у Європі.