RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Чи потрібна Україні своя ПВК: екс-командир "Альфи" дав відповідь

В Україні близько півмільйона осіб, які пройшли війну на Донбасі, проте не всі змогли звикнути до мирного життя, тому готові застосувати свій досвід у складі охоронних фірм за кордоном.

Про це колишній начальник Центру спеціальних операцій "А" СБУ (2015-2020) генерал-лейтенант Олександр Устименко розповів в інтерв'ю сайту "Апостроф".

За його словами, суспільство має запит на створення українських приватних військових компаній, однак є певні складнощі.

"Зараз в Україні близько півмільйона учасників бойових дій, які пройшли АТО та ООС. Багато хто не зміг пройти соціальну адаптацію та повернутися до цивільного життя, адже у нас нема повноцінної системи реабілітації ветеранів і цим переважно займаються волонтерські організації та самі ветерани", - каже експерт Українського центру аналітики та безпеки.

І водночас є чимало людей, готових застосувати свої знання та досвід, набуті на війні, для добрих справ. І вони могли б професійно реалізовуватись на законних підставах у подібній ніші.

Оборона Донецького аеропорту: генерал СБУ пояснив її сенс

"Досить багато колишніх українських військовослужбовців підписували контракти на свій страх і ризик, працювали у складі іноземних охоронних компаній в Іраку, Афганістані та супроводі суден в Аденській затоці", - продовжує генерал СБУ.

За його словами, у нас є Збройні сили, які успішно беруть участь у миротворчих місіях та у складі підрозділів НАТО. Тому участь української ПВК у бойових діях – це велике запитання.

"Якщо ж ми кажемо про надання консалтингових послуг - можливо, охорони чи розмінування - це потрібно спочатку юридично врегулювати під контролем держави, а потім жорстко контролювати", - підсумував Олександр Устименко.

Читайте більше інтерв'ю з "Апострофом": Кремль не відмовився від плану знищення України як зовні, так і всередині - екс-командир "Альфи"