RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Путін дорікнув Україні у привласненні активів СРСР: у МЗС дали чітку відповідь

Президент Росії Володимир Путін заявив, що Україна досі не передала Росії активи колишнього СРСР, які нібито повинні були зробити в обмін на погашення російського зовнішнього боргу УРСР. У Міністерстві закордонних справ України відреагували на заяву глави Кремля, назвавши претензії необґрунтованими.

Про це "Українській правді" повідомив прес-секретар МЗС України Олег Ніколенко.

За словами Путіна, у 1993 року Росія взяла на себе зобов'язання погасити всі борги колишнього Радянського Союзу, за всі колишні союзні республіки в розрахунку на те, що ці республіки передадуть закордонні активи колишнього Радянського Союзу, зазначив він у фільмі "Росія. Новітня історія", вийшов на телеканалі "Росія 1".

Проте у МЗС назвали слова президента РФ "маніпуляцією фактів".

"Розподіл радянського майна регулюється Договором про правонаступництво по зовнішньому державному боргу та активам СРСР від 1991 року. Відповідно до договору, частка нашої держави у загальній сумі боргу та активів СРСР становить 16,37%", - зазначили у прес-службі.

За словами Ніколенка, у 1994 році Україна та Росія підписали так звану "угоду про нульовий варіант", згідно з якою РФ зобов'язалася виплатити українську частку у зовнішньому державному боргу СРСР станом на 1 грудня 1991 року. Зі свого боку, Україна мала передати Росії свою частку в активах СРСР станом на 1 грудня 1991 року.

У свою чергу, російська влада не надала інформацію про вартість українських активів, через це Верховна Рада не змогла ратифікувати договір. Угода не набула чинності, тому говорити про невиконання зобов'язань "необґрунтовано".

Раніше "Апостроф" писав, що розпад СРСР призвів до великої економічної кризи, яка змусила Володимира Путіна підробляти таксистом.