RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

У Брюсселі стартує саміт "Східного партнерства": навіщо цей формат Україні

15 грудня у Брюсселі відбудеться саміт "Східного партнерства", участь у якому візьмуть лідери ЄС та країн-членів Євросоюзу.

Зустріч розпочнеться о 16:00, після чого відбудеться прес-конференція. "Апостроф" розповідає про те, із якою метою проводиться саміт.

Запрошення на захід отримали Вірменія, Азербайджан, Грузія, Молдова та Україна. Білорусі у "Східному партнерстві" тимчасово немає у зв'язку із санкціями Євросоюзу.

Представником Євросоюзу на саміті стали президент Євроради Шарль Мішель та президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн. Україну на саміті представлятиме особисто президент Володимир Зеленський.

Грузія, Молдова та Україна протягом року створюють власний формат співпраці під назвою "Асоційоване тріо". Представники країн впевнені, що Тбілісі, Кишинів та Київ домоглися всіх підстав офіційно отримати перспективу на вступ до ЄС, що є кінцевою метою їхньої співпраці в рамках "Східного партнерства".

Україна сподівається, що за підсумком саміту в декларації з'явиться пункт, в якому амбіції "Асоційованого тріо" визнаються правомірними, і в якому вступ до ЄС буде згаданий як кінцева мета тих країн, що прагнуть цього.

Також Грузія, Молдова та Україна сподіваються, що в рамках Східного партнерства з'явиться безпековий вимір, оскільки ці країни мають на своїй території заморожені чи активні конфлікти за участю Росії.

Після ескалації на українсько-російському кордоні в Євросоюзі зміцніло розуміння того, що організація все ж таки може допомогти стримати подальшу російську агресію. Саме з цієї причини ЄС вже готовий розширити кордони "Східного партнерства", доповнивши його оборонною та безпечною співпрацею.

Не виключено, що цей пункт з'явиться у підсумковій декларації саміту Східного партнерства, яку підпишуть 15 грудня.

Нагадаємо, що перед "Східним партнерством" лідери України, ФРН та Франції проведуть спільну зустріч.