RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

Здається, що їх запросили на рибалку: чим відрізняється робота прокурорів в Україні та США

Україні потрібно не реформувати судову систему, а зруйнувати й побудувати нову, адже сам підхід до роботи українських прокурорів суттєво відстає від якості роботи західних колег.

Такі думки стосовно судової реформи висловив в ефірі Апостроф TV історик Ярослав Грицак.

За його словами, незалежні суди - це є те, що робить культуру успішною. Існують певні речі, які необхідно робити незалежно від того, яка в нас культура та історія.

"Ось це миття рук після туалету у нашому випадку означає створення незалежних судів. Це ключова умова для подолання минулого, бо це проводить нас на іншу траєкторію розвитку, ніж ми були перед цим. Це дуже проста річ і тут культурні особливості, можливо, пояснюють чому щось не вдається, але це не позбавляє нас потреби виконати домашнє завдання", - зауважив Грицак.

Історик розповів, коментуючи доцільність отримання досвіду українськими прокурорами у західних колег, що Україна безнадійна, систему неможливо реформувати. До такого висновку він дійшов на основі реального невтішного прикладу: коли його близький приятель, колишній федеральний прокурор штату Нью-Джерсі Богдан Вітвицький пробував реформувати судову систему, однак зіткнувся з не можливістю цього. Адже багато чого залежить від людського фактору, а саме працьовитості прокурорів - українські вирізняються несерйозністю в роботі.

"Я знаю прізвище одного судді, це мій близький приятель, і він двічі вже в Україні пробував реформувати судову систему. Його звати Богдан Вітвицький, колишній федеральний прокурор штату Нью-Джерсі. Він мені розповідав, що поїхав в Україну з оптимізмом, а поїхав із розпачем. Розпач у тому сенсі, що Україна безнадійна, систему неможливо реформувати. Він мені навів такий приклад, кожен раз, коли він готувався в Америці до якогось процесу як генеральний прокурор, то проводив за вивченням справами тижні, а часом місяці. Це був детальний розбір з аргументацією... Для нього підготовка до процесу була, як написання статті чи наукової книжки. А у вас, каже, що відбувається? У вас прокурори мають цілком інше завдання. Таке враження, що в них усе готово. Здається, що їх запросили на рибалку. І не просто дали вудку, а принесли велику діжку з водою й замість вудки дали гвинтівку, щоби стріляти цю рибу", - наголосив він.

Історик переконаний, що кожну проблему можна вирішити, але для цього потрібна політична воля.

"Яка може бути тут реформа системи? Що тут можна змінити? Тут можна тільки зруйнувати й побудувати. На яких принципах, я не знаю, тому що я не реформатор. Але я знаю таку річ, що кожна проблема посильна. Треба мати політичну волю. Складність проблеми не означає, що її не можна вирішити. Це означає, що потрібно брати більшу команду експертів", - резюмував він.

Детальніше читайте у матеріалі “Апострофу”: Путін поспішає з Україною, у нього дуже мало часу – історик Ярослав Грицак.