RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

​Холодна війна закінчилася: Фінляндія відреагувала на ультиматум Росії НАТО

Влада Фінляндії назвала вимогу Російської Федерації про нерозширення Північноатлантичного альянсу такою, що йде всупереч з європейським порядком безпеки.

Про це, зокрема, йшлося у новорічному зверненні президента Фінляндії Саулі Нііністьо, інформує видання "Європейська правда".

"Суверенна рівність усіх держав є основним принципом, який кожен має поважати", - зауважив він.

У своїй промові керівник країни згадав про кризу в Україні, а також про зростання напруженості щодо європейської безпеки. На його переконання, епоха після холодної війни закінчилася і ситуація на міжнародній арені суттєво змінилася.

"У політиці великих держав відбуваються суттєві зміни. Епоха після холодної війни закінчилася. Напруга наростає щодо європейської безпеки. Зміна відбулася швидко. Ще минулого літа, після поїздки президента Байдена до Європи, головною причиною занепокоєння, здавалося, був Китай. Після зустрічі президентів Байдена і Путіна в Женеві було припущено, що Сполучені Штати і Росія знаходяться в процесі побудови шляхів комунікації. Ввічливий господар, Європа, в основному слухала" - зазначив Саулі Нііністьо.

На його думку, суверенітет країн-членів, зокрема Швеції та Фінляндії, був поставлений під сумнів з-за меж Європейського Союзу. У цьому плані президент Фінляндії вважає за потрібне, щоб ЄС відігравав більш активну роль у консультаціях стосовно європейської безпеки.

"Хоча виклик кинутий США та НАТО, Європа наразі не може просто слухати. Суверенітет кількох країн-членів, включаючи Швецію та Фінляндію, був поставлений під сумнів з-за меж Євросоюзу. Це робить ЄС зацікавленою стороною. ЄС не повинен задовольнятися лише роллю координатора санкцій" - вважає він

Також Ніїністьо додав, що Фінляндія має право сама вирішувати чи подавати заявку на членство в НАТО.

"Простір для маневру та вибору Фінляндії також включає можливість створення військового союзу та подання заявки на членство в НАТО, якщо ми так вирішимо", - наголосив він.

Як писав раніше "Апостроф", генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг розповів, що засідання Ради НАТО-Росія відбудеться 12 січня 2022 року.