Суд ухвалив рішення щодо начальника охорони Януковича

Колишньому заступнику начальника Управління державної охорони України – начальнику Служби безпеки колишнього президента Віктора Януковича, якому ДБР повідомило про підозру у дезертирстві, суд обрав запобіжний захід у вигляді утримання під вартою.

Про це повідомляється на сайти Державного бюро розслідувань.

Ім'я обвинуваченого не вказується, але за матеріалами справи відомо, що йдеться про генерал-майора Костянтина Кобзаря.

Як встановило слідство, на початку 2014 року генерал-майор перебував у відрядженні на території Автономної Республіки Крим, де керував охороною Віктора Януковича. Проте після завершення відрядження він не лише не повернувся до місця служби, а й виїхав за межі України. Наголошується, що він діяв за попередньою змовою з іншими військовослужбовцями Управління державної охорони України.

Крім цього, саме Кобзар організував незаконне переправлення Януковича через державний кордон України, що дає змогу президенту-втікачу з 2014 року ховатися від органів досудового розслідування та суду.

Дії підозрюваного кваліфіковані за ч. 2 ст. 332 КК України (незаконне переправлення особи через державний кордон України за попередньою змовою групою осіб) та ч. 2 ст. 408 КК України (дезертирство за попередньою змовою групою осіб).

Орган досудового розслідування отримав дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування у кримінальному провадженні, а стосовно підозрюваного обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою (заочно).

Як повідомляв "Апостроф", нещодавно Віктор Янукович подав до Окружного адмінсуду Києва ще один позов проти Верховної Ради. Він вимагає визнати відсутність у ВР повноважень позбавляти звання президента України будь-яким іншим способом, окрім імпічменту.