RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

"Нас штовхають на війну": заява Новінського щодо можливого вторгнення Росії в Україну

Україна опинилася в епіцентрі світової інтриги, а тривалий переговорний процес про долю Донбасу, про припинення конфлікту та виконання зобов'язань відповідно до "Мінських угод" загнаний у глухий кут.

Про це заявив народний депутат Вадим Новінський.

"Замість нових мирних ініціатив та нових ефективних переговорних форматів ми стикаємося з інформаційною та політичною кампанією з нагнітання ситуації, з апокаліптичними прогнозами у світових ЗМІ, з панікою у дипломатичному середовищі та одночасно – з інтенсивним накачуванням України зброєю всіх калібрів та мастей", - йдеться у повідомленні політика.

За словами Новінського, все це відбувається в умовах складного переговорного процесу, який розгорнувся між РФ та США, РФ та НАТО, РФ та країнами ЄС.

"Після заявленого в середині 2021 року "діалогу про стратегічну стабільність" переговорний процес, на жаль, перетворився на обмін ультиматумів та вимог. "Українське питання» в цих умовах стало лише однією з багатьох «розмінних монет», ціна якої – криза і навіть загроза міждержавного військового зіткнення. Нас готують до війни. Нас без перебільшення штовхають на війну", - заявив депутат.

Новинський додав, що за таких обставин він вважає безвідповідальним і навіть злочинним відсиджуватися, сподіватися на випадок чи плисти за течією.

"На кону – доля Україна, доля нашого народу, доля народів-сусідів і, без перебільшення, доля континенту. Нам потрібен сміливий крок уперед. Нам потрібен новий переговорний процес, який запобігатиме конфліктам та зніме напругу, створить умови для ефективного дво- та багатостороннього діалогу про майбутнє системи безпеки на континенті та про взаємні гарантії такої безпеки", - сказав політик.

За словами Новинського, Верховна Рада України має виступити з превентивною ініціативою про негайний початок Стратегічних Консультацій із законодавцями РФ щодо нормалізації обстановки, формулювання спільної позиції про недопущення подальшої ескалації ситуації, і тим більше – зростання військової напруги.

У зв'язку з цим він пропонує таке:

  • - Верховній Раді України звернутися з ініціативою про негайний початок Стратегічних Консультацій із законодавцями РФ щодо деескалації ситуації, гарантій сталого миру та вирішення проблеми Донбасу суто мирним шляхом, у повній відповідності до «Мінських угод».
  • - Створити у Верховній Раді представницьку групу народних депутатів для проведення Стратегічних Консультацій з уповноваженими представниками Федеральних Зборів РФ.
  • - звернутися до міжнародних партнерів України з пропозицією згорнути інформаційну кампанію навколо України, повернути своїх дипломатів до Києва, підтвердити свою готовність продовжити багатосторонній діалог про загальну та всеосяжну систему колективної безпеки на континенті.

"Ми, народні депутати України, повинні виявити мудрість і виваженість, відповідальність і миролюбність. На це від нас чекають мільйони громадян України. На це чекає від нас міжнародна спільнота", - завершив депутат.