RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

У Варшаві відбулася зустріч "Люблінського трикутника": що у заяві глав урядів Литви, Польщі та України

14 березня у Варшаві відбулася зустріч "Люблінського трикутника" за участю очільників урядів України, Польщі та Литви. Політики оприлюднили спільну заяву з вимогою до Росії негайно зупинити війну на українській території.

Декларацію з підсумками заходу опублікував Урядовий портал.

Так, керівники урядів трьох країн рішуче засудили військове вторгнення Росії в Україну, назвавши його безпрецедентним, жорстоким та неспровокованим. Атака на суверенну, мирну і демократичну державу є грубим порушенням основоположних принципів міжнародного права, заявили вони.

Політики закликали негайно вивести російські сили та військову техніку з України та скасувати рішення щодо статусу окремих районів ЛДНР.

"Посилаючись на Резолюцію Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй, ухвалену переважною більшістю голосів 2 березня, ми: вимагаємо від Російської Федерації негайно припинити всі свої військові дії та беззастережно вивести всі свої сили та військову техніку з усієї території України в межах її міжнародно визнаних кордонів, а також повернути всі війська та техніку, нарощені на кордонах України, у тому числі в Білорусі, до місць їх постійної дислокації"; вимагаємо від Російської Федерації негайно та беззастережно скасувати рішення щодо статусу окремих районів Донецької та Луганської областей України", - йдеться в декларації.

Також представники "Люблінського трикутника" засудили атаки проти цивільного населення та інфраструктури, на атомні електростанції та атомні об’єкти.

Окремо в декларації засуджується втягнення Білорусі в агресію проти України, а також міститься заклик до офіційного Мінська з вимогою дотримання своїх міжнародних зобов’язань.

Згадано і про окупований Росією Кримський півострів.

"Підтверджуємо невизнання незаконної анексії Російською Федерацією Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, а також невизнання самопроголошених "Донецької та Луганської Народних Республік" і підкреслюємо нашу непохитну відданість суверенітету і територіальній цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах", - вказано в заяві.

Польща та Литва висловили спільну, непохитну підтримку демократично обраним органам української влади та народу, а також підтримали європейський вибір, заявивши, що бачать Україну державою-членом Європейського Союзу у найближчому майбутньому.

"Варшава та Вільнюс наголошують, що Україна має негайно отримати статус країни-кандидата в ЄС і стати членом ЄС за прискореною процедурою", - сказано в повідомленні.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що у Європейській Комісії заявили про те, що Україна має бути у Євросоюзі. Про бажання бачити нашу країну в Європі заявили представники Словаччини, Польщі, Литви та інших країн.