RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

16 травня

Всі новини

Зеленський виступив перед парламентом Франції: головні тези

Сьогодні, 23 березня, Президент України Володимир Зеленський виступив у парламенті Франції. Він нагадав французьким чиновникам про руйнування, які завдає України країна-агресор Росія, та подякував їм за допомогу нашій державі.

Про промову Президента України на спільному зібранні Сенату, Національних зборів Французької Республіки та Ради міста Парижа повідомили на офіційному інтернет-представництві Володимира Зеленського.

Зеленський перед усім французьким парламентом нагадав про цинічний удар окупантів по пологовому будинку в Маріуполі 9 березня, а також про те, що через авіаудар в однієї з жінок довелося ампутувати стопу, а в іншої, яка була там, роздробило таз і вона, і її дитина загинули.

Окрім цього, він порівняв зруйновані міста з руїнами Вердена часів Першої світової війни. "Європа 80 років не бачила того, що робить Росія щодо України", - сказав Президент.

Також Зеленський згадав і про Нормандський формат, який мав урегулювати питання війни на Донбасі.

"Коли переговори давали результат, коли ми змогли погодити деякі рішення – це був проблиск надії, що керівництво Росії можна переконати словами, але все це було розбомблене, розбите артилерією, спалено після ударів російських ракет", - констатував він.

Однак, Володимир Зеленський подякував Макрону за виявлене лідерство та допомогу Україні в цій війні проти російського агресора.

"Українці бачать, що Франція цінує свободу, як це було завжди. Тому ми очікуємо, що ви зможете зробити так, щоб Росія шукала миру. Ми очікуємо від вашого лідерства, що буде відновлено територіальну цілісність України", - заявив Зеленський, висловивши сподівання, що буде ухвалено історичне рішення щодо вступу України до ЄС.

І на завершення Зеленський запропонував Франції стати одним із гарантів безпеки в Україні у разі проголошення позаблокового статусу нашої країни, адже Франція носить статус ядерної країни.

"Ми створюємо таку систему гарантій, нову систему безпеки, в якій Франція, я вірю, матиме провідну роль", - наголосив він.

Раніше "Апостроф" повідомляв про те, що Франція заморозила 22 млрд євро Центробанку РФ.