RU  UA  EN

Середа, 29 травня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.60
НБУ:USD  40.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 травня

28 травня

Всі новини

ЗСУ тримають оборону Києва, Чернігова та Маріуполя: хроніка війни в Україні 23 березня

Вже 28 днів Україна веде запеклі бої із російськими загарбниками. При цьому у Путіна заявили, що поки що не досягли поставлених для своїх військових цілей. ЗСУ продовжують вести героїчну оборону міст, зокрема Києва, Чернігова та Маріуполя.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка боїв 21 березня

Хроніка боїв 22 березня

______________________________________________________

01:06. доброї ночі, ми з України. Ми перемагаємо, женемо орків і обов'язково вікторія буде за нами. Слава Україні!

00:54. також у Генштабі повідомили, що нацисти збирають підкріплення для своїх недобитих БТГр. За наявною інформацією, з метою відновлення втрат 144-ї мотострілецької дивізії 20-ї загальновійськової армії західного воєнного округу рф у військових комісаріатах Смоленської області активізовано заходи з укладання контрактів. Для доукомплектування окупаційних підрозділів також залучаються військовослужбовці, які повертаються після відрядження з Сирії. А у прикордонні з Україною райони Гомельської області з території росії прибувають залишки підрозділів східного воєнного округу та повітряно-десантних військ.

00:52. російські окупанти не полишають спроб відновлення наступальних дій з метою захоплення Києва, Чернігова, Сум, Харкова та Маріуполя - повідомили у Генштабі.

00:42. зведення Генштабу за 23 березня

- на Волинському напрямку противник наступальних дій не проводив. Продовжує зберігатися імовірність участі окремих підрозділів збройних сил республіки Білорусь в російській агресії проти України. За наявними даними, поблизу українсько-білоруського кордону перебувають до 4 БТГр зі складу збройних сил РБ;

- на Поліському напрямку ворог активізував ведення повітряної розвідки у районах населених пунктів Глібівка, Лютіж, Лебедівка. Вздовж лінії зіткнення противник продовжує інженерне обладнання позицій та встановлення мінно-вибухових загороджень. Протягом дня противник здійснював артилерійські обстріли в районах населених пунктів Калинівка, Горінка, Пуща-Водиця, Нові Петрівці, Романівка та північно-західної околиці міста Києва;

- на Сіверському напрямку противник, силами окремих підрозділів Центрального воєнного округу, продовжує зосередження сил і засобів для здійснення спроби відновлення наступальних дій;

- на Чернігівському напрямку противник намагається блокувати та зайняти місто Чернігів, проводив повітряну розвідку районів міста, ймовірно, з метою оцінки результатів авіаційних ударів та виявлення позицій підрозділів ЗСУ;

- на Броварському напрямку ворог зупинений. Намагався здійснити спробу прориву оборонних позицій наших військ з метою виходу до північно-східної околиці Києва, успіху не мав;

- на Слобожанському напрямку противник здійснював нанесення артилерійських ударів по місту Харків, активних наступальних дій підрозділам окупаційних військ провести не вдалось;

- на Сумському напрямку підрозділи 1-ї танкової армії активних наступальних дій не проводили. Основні зусилля зосереджувалися на блокуванні міста, нанесенні артилерійських та авіаційних ударів по об’єктах цивільної інфраструктури;

- на Ізюмському напрямку окупантами здійснено спробу прориву оборони наших військ у районі населених пунктів Донецьке, Топольське, Кам’янка, тривають бої.

- на Донецькому напрямку противника веде обстріли підрозділів ЗСУ на переважній більшості напрямків. Основні зусилля зосереджує на захопленні населених пунктів Рубіжне, Сєвєродонецьк, Попасна, Верхньоторецьке, Мар’їнка та Маріуполь. Здійснює перегрупування та нарощування угруповань для відновлення наступальних дій. Активно веде розвідку, намагається просуватися вперед, минаючі позиції наших військ та місць супротиву, не вступаючи в бій. В районі Попасної, за підтримки артилерії, продовжує спроби просунутись вглиб міста та закріпитися на раніше захоплених позиціях. Успіху не мав, зазнав втрат. Ворог продовжує наносити авіаційні, артилерійські удари по об’єктах цивільної інфраструктури Маріуполя. Успіху не має;

- на Таврійському напрямку змін у складі та положенні противника немає;

- на Південнобузькому напрямку противник продовжує інженерне обладнання позицій. Здійснює заходи з відновлення боєздатності, поповнення боєприпасів та ПММ з метою підготовки до відновлення наступальних дій.

00:36. за минулу добу зенітні ракетні війська Повітряних Сил Збройних Сил України знищили 11 повітряних цілей російських окупантів: 7 літаків, 1 гелікоптер, 1 БпЛА (ОТР), 2 крилаті ракети.

00:16. вечірнє звернення Зеленського

00:15. Рада Безпеки ООН не підтримала проект резолюції рф щодо ситуації в Україні. "За" проголосували лише росія та Китай.

00:09. директор Херсонського музично-драматичного театру Олександр Книга, якого кілька днів тому викрали орки, вже на волі. Про це повідомив Олешківський міський голова Євген Рищук.

23:56. Олексій Арестович у розмові з російським опозиціонером Марком Фейгіним повідомив наступну ситуацію по Києву: зараз навколо міста близько 12 тисяч військових рф, з яких близько 3 тисяч у оточенні, а ще 4-5 стоять у такому місці, з якого на Київ вони ніяк не потраплять.

23:54. харківські ЗМІ пишуть, що окупанти вели обстріл з "градів". Зараз у місті вже тихо.

23:52. Renault таки призупиняє діяльність у росії. Французам знадобився місяць, щоби піти з російського ринку.

23:50. мер Мелітополя Іван Федоров повідомив, що російська армія наразі базується на місцевому аеродромі та облаштовує там свою військову базу. Зокрема туди привезли ракетні системи, з яких обстрілюють українські міста.

23:24. відео-дайджест 28-го дня війни

23:23. протягом дня наші захисники відбили в районі бойових дій на Донбасі 6 атак ворога, знищивши близько 100 окупантів і кілька десятків одиниць техніки.

23:16. а це Ізюм на Харківщині. Місто в руїнах. Та наші захисники продовжують відбивати атаки орків.

23:13. із Бердянська до Запоріжжя сьогодні евакуйовано ще 2491 маріупольців, з яких 570 дітей. Усім евакуйованим надана необхідна медична допомога, їжа та допомога у розселені для тих, хто цього потребував. Люди їхали як централізовано на автобусах, так і на власному транспорті. Сьогодні приїхало 338 легкових автомобілів.

Всього з Маріуполя евакуйовано майже 50 тисяч людей.

23:10. генсек НАТО Єнс Столтенберг пообіцяв збільшити допомогу Україні.

"Те, що зараз відбувається в Україні, це дуже боляче. Ми бачимо людські страждання, руйнування в масштабах, які Європа не бачила з часів Другої світової війни. І я хотів би підкреслити мужність українського народу, який стоїть на ногах - проти російського вторгнення, проти сил Путіна. Ми посилюємо нашу підтримку Україні", - заявив Столтенберг.

23:07. вибухи у Києві

23:06. очевидці пишуть, що на Донбасі люта м'ясорубка. Російські нацисти кидають у бій непідготовлених проксі-колобків, тобто мешканців ОРДЛО, та мобілізованих орків, яких тупо женуть під наші кулі. Без шансів для орків. Навіщо це все? Заради чого?

23:01. у місті-герої Харкові зруйновано вже 1143 будівлі, з яких 998 – це житлові будинки. Про це повідомив мер Харкова Ігор Терехов.

22:59. про ситуацію під Києвом, Олексій Арестович: "ЗСУ застали зненацька орків, які хочуть прорвати Київ".

22:56. Джо Байден прибув до Брюсселя на серію зустрічей, присвячених війні в Україні.

22:54. тривають вибухи в Харкові

22:50. Єдність - найцінніший актив Європи. Про це заявила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

"Якщо є щось, чого путін не передбачав, то це наша єдність, швидкість наших дій і наша рішучість. Він не повинен в цьому сумніватися", - пояснила фон дер Ляєн.

22:48. у Бровари прибули 20 автобусів та 130 автомобілів з евакуйованими мешканцями з Великої Димерки та Богданівки

22:45. Бійці Тероборони Києва зі стрілецької зброї збили три ворожі БПЛА, новітні російські дрони-камікадзе "КУБ". Про це повідомило Військове телебачення України.

22:32. і ще вибухи у Харкові

22:30. потужний вибух пролунав у центрі Харкова

22:29. у Пентагоні заявили, що США не бачать ознак того, що Білорусь готується приєднатися до вторгнення росії в Україну.

21:41. США офіційно визнали дії російських нацистських військ в Україні воєнним злочином. Про це заявив держсекретар США Ентоні Блінкен.

"Я можу оголосити: адміністрація США вважає, що російські військовослужбовці скоїли в Україні військові злочини. Ця оцінка ґрунтується на ретельному аналізі інформації з відкритих та розвідувальних джерел", - заявив Блінкен.

21:33. у київському повітрі зареєстровано збільшення концентрації цезію. Про це заявило Міжнародне агентство з атомної енергетики

21:21. французькі компанії Renault і Leroy Merlin відмовились піти з росії. Для когось бізнес на крові - не проблема.

21:17. влучний постріл "Стугни" - і танк орків розлетівся на шматки разом з екіпажем

21:11. нацисти задіяли в Україні 75% серед усіх наявних у розпорядженні путіна батальйонних тактичних груп по всій росії. Про це заявили у Пентагоні. Це свідчить про великі втрати озброєння та особового складу серед росіян.

21:03. за чотири тижні війни росіяни вбили в Києві вже 264 мирні жителі, зокрема 4 дитини. Про це повідомив Віталій Кличко.

18:51. вкопатися в українську землю - не означає вижити. Хай би вже одразу закопувалися

18:37. окупанти продовжують обстрілювати Київ. Кілька годин тому обстріляли парковку торгового центру в Подільському районі. Одна людина загинула, двох постраждалих госпіталізували.

18:28. ще одну прихильницю "руZZкого мира" затримали у Слов'янську на Донеччині. Як повідомили у Нацполіції, жінка, яка працювала двірником, на власній сторінці у соцмережі викладала відео щодо обстановки в Слов’янську, закликала сили ЗСУ скласти зброю та здатись ворогу. Тепер вона відповідатиме перед законом.

18:07. співробітники СБУ в Одесі затримали ворожу агітаторку, яка просувала через інтернет сепаратистські заклики та ідеї "руZZкого міра", розхитувала ситуацію в регіоні, дискредитувала ЗСУ та схвалювала політику росії.

18:05. загальні втрати російських нацистів у війні в Україні можуть досягати 30-40 тисяч осіб. Про це на брифінгу повідомив представник НАТО, зазначивши, що загальні втрати крім убитих включають також поранених, зниклих безвісти та полонених.

17:52. Северодонецьк на Луганщині - наслідки ворожих обстрілів

17:46. ЗСУ захопили одну з найпотужніших станцій радіоелектронної боротьби, яка перебувала у збройних силах окупантів. Це "Красуха-4", що здатна виявляти та блокувати різні радари на дистанції до 300 км.

17:44. міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко повідомив, що за 28 днів війни російські війська обстріляли 58 машин швидкої допомоги. Загинули шість медиків.

17:23. щойно посли ЄС схвалили надання Україні 500 млн євро на військову допомогу

17:19. президент Зеленський виступив онлайн у парламенті Франції. Ключові заяви:

- у момент першості Франції в ЄС необхідно ухвалити історичне та давно назріле рішення про прийняття України до Євросоюзу;

- Європа потребує нової системи безпеки, у якій Франція відіграватиме провідну роль;

- Україні потрібна військова допомога та підтримка жорсткого санкційного пакета проти рф;

- провідним компаніям Франції необхідно піти з російського ринку (Renault, Auchan, Leroy Merlin тощо), оскільки цінності коштують дорожче за прибуток на крові;

- Маріуполь це наші руїни Вердена (місцевість у Франції, де були найкривавіші бої часів І світової війни).

16:55. російські варвари-нацисти свідомо направили кілька автомобілів на заміновану трасу. Під час вибуху із шести пасажирів однієї з машин вижили лише троє. Про це заявила уповноважена ВРУ з прав людини Людмила Денісова.

15:45. генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що використання хімічної зброї в Україні - абсолютно неприйнятне і матиме далекосяжні наслідки. Країни Альянсу мають намір надати Україні додаткову допомогу у сфері захисту від хімічних та біологічних атак, а також у сфері кібербезпеки.

15:42. оновлена інформація щодо "котла" у районі Ірпеня-Бучи-Гостомеля.

"Наші взяли їх у кільце. Вони зараз знаходяться в оперативному оточенні наших сил. Чекаємо на хороші новини. Те, що ми можемо очікувати зараз - це або ліквідація або взяття в полон їхнього угруповання, яке знаходиться в котлі", - повідомив прес-офіцер бригади швидкого реагування Нацгвардії Харітон Старський.

15:39. у Києві на одному з блокпостів у Голосіївський районі співробітники Нацполіції разом із СБУ та ТРО затримали двох спільників російських окупантів. На пункті пропуску вони не мали жодних документів, а під час огляду авто знайшли зброю та телефон, підключений до мобільного оператора рф. Ворожих агентів передали до СБУ.

15:37. "Путін має бути переможений. Це має бути спільною метою... Це питання безпеки для майбутнього Європи та для майбутнього світу", – про це заявив президент Європейської ради Шарль Мішель.

15:09. США збираються заморозити ще $132 млрд із золотого резерву росії. Відповідне питання американські сенатори обговорять із міністром фінансів США.

15:03. на Миколаївщині в суботу та неділю можна буде купувати та продавати алкоголь. Починаємо послаблювати обмеження. Про це повідомив голова області Віталій Кім.

14:46. російські олігархи хочуть зупинити путіна і вже думають про його фізичне усунення. Про це повідомили у Головному управлінні розвідки Міноборони України. Напередодні на москві відбулась зустріч російського олігарха Петра Авена та казахського мільярдера Олександра Машкевича. Під час зустрічі Авен заявив, що російські олігархи вкрай роздратовані політикою путіна, оскільки санкції боляче вдарили по їх бізнесу. Зараз представники великого бізнесу рф шукають шляхи впливу на диктатора або на його близьке оточення з силового блоку. Але це ускладнюється тим, що путлер перебуває в жорсткій ізоляції та практично нікого до себе не підпускає. В першу чергу, олігархів, яких він вважає "ненадійними". Втім, великий російський бізнес вже готовий до найрадикальніших кроків. Окремі олігархи навіть обговорюють оплату фізичного усунення путлера.

14:41. на Чернігівщині сили спротиву разом із місцевими патріотами знищили російський багатоцільовий бронеавтомобіль "Тигр".


14:32. німецький канцлер Олаф Шольц проти залучення НАТО до подій в Україні. Він заявив, що не піде на відправлення миротворців або створення безпольотної зони в Україні. Однак не врахував канцлер, що рішення ухвалює не він, а Штати.

14:26. тракторист намагається відтягнути підбиту російську БМП-1

14:20. про поточну ситуацію у Ірпені на Київщині розповів мера міста Олександр Маркушин.

- 80% міста під контролем Тероборони та ЗСУ;

- місто під сильним обстрілом з мінометів та "градів";

- "Мій власний будинок, де я ночував, через годину після відходу був зруйнований залпом і згорів вщент";

- у місті залишалося до 4-4,5 тисяч мешканців, які відмовляються виїжджати;

- багато диверсійних груп, про які повідомляють самі мешканці, а також мародерів.

14:05. Олексій Арестович розповів про поточну ситуацію

13:51. не минуло й місяця. У Nestle заявили, що бренди KitKat і Nesquik йдуть з російського ринку. Але багато продукції концерну ще залишається на російському ринку.

13:50. попри те, що ЗСУ взяли у кільце ворожу армію на відрізку Ірпінь-Буча-Гостомель, багато сіл та містечок Київщини залишаються під контролем окупаційних військ РФ. Про це повідомили у Бучанській міськраді.

13:44. схоже, у нас з'явилась Чорнобаївка-2. На південному сході Харківщини наші ЗРК традиційно день за днем знищують літаки окупантів. Сьогодні зранку навіки приземлилися два літаки рашистів, які несли смерть мирним містам.

13:32. евакуйований житель села Шевченкове Броварського району на Київщині розповів про те, як окупанти вдягалися в жіночий одяг, та ще багато іншого про окупантів.

12:50 Зникнення міністра оборони РФ Сергія Шойгу та начальника Генштабу Валерія Герасимова прокоментував радник голови Офісу президента Михайло Подоляк, назвавши це цікавим інформаційним нюансом.

"Зникли. Немає також системних і важливих протокольних заяв інших важкоатлетів, включаючи голів спецслужб Патрушева, Бортникова, Наришкіна. Також зникли з обов'язкових протоколів. Гучніше, ніж зазвичай, мовчать економісти - прем'єр Мішустін, голова ЦБ Набіулліна, міністр Решетников. Словом, все намертво. зникли навіть із публічного протокольного простору", - зазначив він.

12:30 Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров у середу заявив, що відправка миротворців до України може призвести до прямого зіткнення між Росією та НАТО.

11:31 Президент України Володимир Зеленський заявив про необхідність створення нових гарантій безпеки, які діяли б щоразу у разі загрози для миру. Він закликав Японію приєднатися до розробки нових інструментів, які б працювали превентивно і проти будь-якої агресії.

11:00 Окупанти, які орудують на Київщині, опинилися в так званому "котлі".

За даними місцевої влади, наші захисники взяли окупанта в кільце у Бучі, Гостомелі та Ірпені.

09:49 У Мелітополі кадировці захопили офіс компанії "Техноторг" та виставили за двері всіх співробітників та директора. Забрали два вантажні автомобілі.

Міський голова Іван Федоров пов'язує таку поведінку окупантів з тим, що вони вже розуміють, що на українській землі надовго не затримаються, тому кожен прагне якнайшвидше збагатитися шляхом пограбувань та рейдерських захоплень.

09:40 До Ради внесено законопроєкт про пільговий імпорт та скасування податку на нерухомість у зоні бойових дій.

09:14 Основний постачальник метеорологічних даних від західних та інших урядів призупинив співпрацю з Росією у вівторок, ставши останнім погодним агентством, яке обмежило обмін інформацією після вторгнення РФ в Україну.

Військові експерти заявили, що дані, які включають майже миттєві вимірювання швидкості та напрямку вітру, сонячного світла, опадів та інших факторів, можуть виявитися вирішальними для планування атаки з використанням біологічної або хімічної зброї в Україні.

08:55 Станом на сьогодні загинула вже 121 дитина. Поранення різного ступеня тяжкості отримали 167 дітей. Найбільше постраждало дітей у Київській - 61, Харківській - 41, Донецькій - 40, Чернігівській - 32, Миколаївський - 24, столиці - 16, Житомирській - 15, Херсонській - 15 та Сумській - 14 областях.

08:53 У КМДА заявили, що у Києві вранці під обстріл потрапили Святошинський та Шевченківський райони, повідомляє мерія.

Пошкоджено торговий центр, будинки приватного сектору та багатоповерхівки. Пожежу ліквідовано, постраждалих не виявлено.

У Шевченківському районі - загоряння кількох приватних будинків та у багатоповерхівці. Чотирьох людей травмовано. Інформація про постраждалих та характер руйнувань – уточнюється.

08:50 Голова ОПУ Андрій Єрмак: "Протягом останніх місяців ми чули про всі ці плани вторгнення. Ми бачили більше ніж сто тисяч російських військ біля наших кордонів. Але до останнього ми не думали, що вони ухвалять це божевільне рішення".

Саме тому, зауважив Єрмак, ризики застосування зброї масового ураження Москвою існують. Вірогідність їх – різна. При цьому голова ОПУ висловив сласну думку: Путін навряд застосує ядерну зброю, адже це може призвести до тотального знищення життя.

08:39 Рашистські "РИА Новости" вже розучилися робити нормальні фейки.

08:32 У Чернігові вночі 23 березня російські окупанти скинули авіабомби на автомобільний міст через Десну, який сполучав місто з Києвом. В результаті удару впав один із прольотів мосту.

08:27 Окупанти вдарили з "Градів" по мікрорайону Нивки в Києві. Є постраждалі.

08:15 Двопартійна група сенаторів США працює спільно з міністерством фінансів, щоб заблокувати золоті резерви Росії приблизно на $132 млрд у зв'язку із ситуацією навколо України. За даними обізнаних джерел порталу Axios, міністр фінансів США Джанет Єллен зустрінеться цього тижня з чотирма сенаторами, щоб обговорити законопроект про санкції для осіб, які беруть участь в операціях із золотом із запасів ЦБ РФ.

08:06 США та союзники розглядають можливість виключення Росії з G20. Про це повідомляє Reuters з посиланням на власні джерела.

08:00 Чернігів ховає близько 40 людей на день. У місті немає електроенергії, води, тепла та практично немає газу, а вся інфраструктура знищена. Також під приціл російських окупантів потрапили медичні установи.

07:54 У Тростянці окупанти розстріляли жінку, яка їхала на велосипеді. Крім того, увечері спалахнула велика пожежа, до якої не можуть дістатись рятувальники.

07:49 Внаслідок обстрілу Рубіжного Луганської області загинули двоє дітей та один дорослий.

07:46 Харків, наслідки нічних обстрілів.

07:45 Держпродспоживслужба запровадила щоденний моніторинг цін на соціально значущі товари: харчові продукти, пальне та деякі лікарські засоби.

07:41 Японська компанія Sharp припиняє постачання своєї техніки до росії та обіцяє робити пожертвування на гуманітарну допомогу Україні.

07:36 Росія вивела свої гелікоптери з аеродрому в Чорнобаївці, пише The New York Times. Імовірно, це сталося через неодноразові успішні атаки ЗСУ по позиціях окупантів.

07:31 Речник Одеської ОВА Сергій Братчук повідомляє про гідну відсіч, яку завдають окупантам ЗСУ. Зокрема було знищено командира бригади морської піхоти РФ.

07:26 Херсон. Пишуть, що горить ліс.

07:22 Переселенців закликають не повертатися додому поспішно.

"Там нас можуть чекати неприємні сюрпризи: кинута зброя, боєприпаси, відповідне мінування, міни-розтяжки та багато іншого, що око пересічного громадянина, не підготовлене, може не помітити. Саме тому потрібно почекати повернення влади та зачистки того чи іншого населеного пункту силами Нацполіції, а також відповідного зеленого сигналу від ДСНС", - зазначив заступник голови МВС Євген Єнін.

07:20 Ось так воюють за Україну справжні чеченці із батальйону імені Шейха Мансура.

07:08 Ранкове зведення Генштабу ЗСУ.

07:08 Кремль визнав, що поки що не досяг своїх цілей в Україні. На запитання журналіста Reuters, що, на думку Путіна, він досяг в Україні на цей момент, Пєсков відповів: "Ну, по-перше, ще ні. Він ще не досяг".

При цьому він стверджує, що наступ ЗС РФ в Україні "триває у суворій відповідності до планів і цілей, які були встановлені заздалегідь".