RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Дезінформація для Путіна: експерт розповів, як провал ФСБ в Україні призвів до міжвідомчої війни

У верхівці російських спецслужб продовжуються чвари через провалений бліцкриг проти України.

Генерала ФСБ Сергія Бесіду, який відповідав за збір розвідувальних даних перед російським вторгненням в Україну, перевели до СІЗО "Лефортово". Як зазначають вітчизняні експерти, кримінальна справа проти Бесіди може бути зовнішнім відображенням підкилимної війни російських спецслужб (ФСБ, СЗР та ГРУ), які перекладають одна на одну відповідальність за погану готовність РФ до агресії проти нашої країни.

"Кілька оновлень про голову П'ятої служби ФСБ генерала Сергія Бесіду, якого в березні взяли під домашній арешт: за нашими джерелами, його перевели до Лефортова. Його справу розслідує Військово-слідче управління Слідчого комітету", - повідомив журналіст Андрій Солдатов, який займається діяльністю спецслужб РФ.

На початку березня стало відомо, що кремлівський фюрер Володимир Путін, роздратований провалом воєнної кампанії проти України, розпочав пошуки винних. Першими під удар потрапили голова відділення зовнішньої розвідки ФСБ Сергій Беседа та його заступник Анатолій Болюха, яких заарештували.

Андрій Солдатов був першим, хто повідомив про посадку Бесіди під домашній арешт. Основні претензії до пального генерала – погана якість розвідувальних даних проти України та розтрата грошей, виділених на провадження підривної діяльності проти нашої країни.

Як повідомляв Солдатов, справою Бесіди займається військова контррозвідка, яка зазвичай шукає кротів серед співробітників російських спецслужб. Не виключено, що Кремль та верхівка ФСБ підозрюють Бесіду у передачі відомостей американським спецслужбам.

"Інформація, озвучена журналістом Солдатовим та його колегами, швидше за все, відповідає дійсності. ФСБ немає жодного резону провокувати помилкові витоки щодо їх генералітету, тому що нам в Україні від такого ні холодно, ні спекотно. Їм набагато вигідніше в рамках спецоперації, наприклад, сфальсифікувати деякі документи, щоб дискредитувати Київ в очах західних партнерів. На таке вони можуть витрачати час і сили, але точно не тиражуватимуть негатив щодо своєї роботи", - зазначив в коментарі "Апострофу" експерт з діяльності спецслужб і правоохоронних органів Іван Ступак.

П'ята служба ФСБ займається зовнішньою розвідкою. У її структурі діє Департамент оперативної інформації, що займається проведенням розвідувальних операцій у країнах колишнього СРСР.

Саме цей департамент подавав Путіну інформацію перед вторгненням в Україну. Передбачається, що кремлівського ватажка жорстко дезінформували, розповідаючи йому байки про те, що основна маса українців нібито чекає на російське "визволення". Також російська розвідка недооцінила бойовий потенціал ЗСУ, через що кремлівському командуванню терміново прийшло коригувати плани агресії.

У такій ситуації кремлівському керівництву, щоб не виглядати безглуздо, довелося зробити низку "організаційних висновків". Сергій Бесіда потрапив під гарячу руку, тому що особисто відповідав за подання Путіну чутливих відомостей.

"Бесіда був великою фігурою в структурі ФСБ. Керівництво йому довіряло, а тут такий провал. Конкуренти з інших відомств (ЗВР та ГРУ) цим скористалися. Вони раніше змагалися за нагороди, посади, доступ до першої особи (Путіна – "Апостроф"), але зараз почалася міжвідомча війна з метою утопити старих опонентів. Офіцери ГРУ співробітників ФСБ ніколи особливо не шанували, між собою називаючи їх "баригами", адже раніше всі великі скандали за участю офіцерів ФСБ стосувалися корупції, великих сум грошей і коштовностей. СЗР та ГРУ дратувало, що їхні "колеги" відверто займалися комерцією, купували дороги авто, каталися закордон (поки була можливість) та відпочивали у дорогих ресторанах", – каже Іван Ступак.

Проти генерала Бесіди також зіграв той факт, що у 2014 році під час Євромайдану він перебував у Києві, де йому було поставлено завдання утримати Віктора Януковича при владі. Опальний генерал із кремлівським завданням не впорався.