Удар по Антонівському мосту та бої під Бахмутом: хроніка війни 27 липня

154-ту добу триває повномасштабна війна Росії проти українського народу. Окупанти зазнають великих втрат, кидаючи своїх солдатів як "гарматне м'ясо". ЗСУ, як і раніше, активно б'ють по тилах російської армії, знищуючи командні пункти, склади та стратегічні об'єкти. 27 липня ЗСУ було завдано удару по Антонівському мосту в окупованому Херсоні.

ЗСУ повністю вибили росіян з Андріївки та Лозового на Херсонщині. Російські війська захопили незначні території на північний схід від Бахмуту і продовжують бої на схід та південь від Бахмуту.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 26 липня


23:40 Російська окупація Херсонської області залежить від трьох мостів: залізничного, Каховського та Дар'ївського, заявив радник голови ОП Олексій Арестович в ефірі "Фейгін Live".

23:30 Головнокомандувач ЗСУ Валерый Залужний поспілкувався телефоном з начальником штабу оборони Збройних сил Канади генералом Вейном Дональдом Ейром.

"Подякував йому і в його особі премʼєру Канади та всьому канадському народу за військову допомогу нашій державі в умовах повномасштабної російської агресії. Ми предметно обговорили хід та обсяги чергових поставок озброєння і техніки", - розповів наш головнокомандувач.

Цікаво, можна чекати нової "бавовни" на окупованих територіях?

22:50 Якщо буде потрібно, Україна знищить військові об'єкти на території РФ, заявив секретар РНБО Олексій Данілов.

"Більше того, заява нашого президента, що ми даватимемо відповідь саме по тих територіях, звідки це йде, яскраве тому підтвердження", — додав чиновник.

22:30 Президент Володимир Зеленський звернувся до українців та світу з приводу закінчення 154-го дня війни з Росією.

"Щодо Антонівського мосту в Херсоні та інших переправ в області. Звичайно, всі вони будуть відбудовані, але вже нами. Робимо все для того, щоб в окупантів не залишалося жодних логістичних можливостей на нашій землі.

Хоч які б вони мали плани – ми їх зламаємо. І будемо звільняти нашу територію воєнними, дипломатичними та всіма іншими доступними інструментами, поки не вийдемо на законні кордони України", - заявив глава української держави.

22:20 Протягом доби було демілітаризовано два склади БК і п'ять баз русні.

21:50 ВПС США перекинули до Європи одразу 12 винищувачів п'ятого покоління F-22A Raptor з Аляски в рамках зміцнення східного флангу НАТО, повідомляє International Affairs. Ескадрилья буде розміщена на авіабазі Ласк у Польщі.

21:30 Повідомляється про пожежу у тимчасово окупованій Горлівці. Пожежа в районі машинобудівного заводу, ймовірно, після удару ЗСУ.

21:05 На знищеному 14 квітня флагмані Чорноморського флоту крейсері "Москва" серед десятків інших російських військових загинув Валерій Криворог, син командира дивізії ЧФ РФ контр-адмірала Олега Криворога, повідомляє "Агентство. Новости".

20:30 На Херсонському напрямку розпочався "дуже потужний" рух військ Росії, повідомив секретар РНБО України Олексій Данілов.

"Вони стягують додаткові сили... Точно знаю, що наші війська робитимуть все від них залежне для того, щоб у ті терміни, які ставить президент, впоратися. Але в будь-якому разі перемога буде за нами. Тижнем раніше чи пізніше – це військове справа", – прокоментував Данілов терміни контрнаступу на півдні України.

19:45 В Чорне море увійшли два фрегати Туреччини. Вірогідно, кораблі контролюватимуть рух караванів із українським зерном, їх огляд та можливий супровід. Одеські порти вже відновили роботу й готуються до перших відправок зерна.

19:30 Стало відомо, що 26 липня загинув майор Олександр Кукурба, начальник розвідки штабу 299 бригади тактичної авіації ЗСУ, Герой України. Йому було 28 років.

Усього за кілька місяців Олександр отримав:

  • звання Герой України з врученням ордена "Золота Зірка" (14 квітня 2022 року);
  • орден Богдана Хмельницького ІІІ ст. (22 березня 2022)
  • орден Богдана Хмельницького ІІ ст. (6 липня 2022 року);

Майор Кукурба виконав 100 бойових вильотів, знищив 15 танків, близько 50 бойових одиниць бронетехніки та інших транспортних засобів рашистів та майже 300 окупантів.

19:07 Російські окупанти продовжують активно застосовувати заборонені види озброєнь – фосфорні і касетні боєприпаси, повідомляє Генштаб ЗСУ.

18:50 На Донецькому напрямку противник штурмовими діями продовжує спроби покращення тактичного положення в напрямках міст Краматорськ та Бахмут.

18:40 На Краматорському напрямку ворог вів штурмові дії у напрямку Білогорівка – Верхньокам’янське, зазнав втрат та відійшов.

18:30 На Бахмутському напрямку ворожі штурми у населеному пункті Берестове та на напрямках Володимирівка – Соледар і Роти – Семигір’я українські воїни успішно відбили. Ворог з втратами відійшов.

18:05 Оперативне командування "Південь" повідомило, що ЗСУ знищили дві гаубиці "Мста-Б" та склад боєприпасів військ РФ, а також закріпили вогневий контроль над транспортними артеріями на окупованих територіях.

17:50 Україна отримає систему ППО IRIS-Т до кінця року, заявила заступник прес-секретаря федерального уряду Німеччини Крістіане Гоффман.

Міноборони ФРН уточнило, що спочатку йдеться лише про постачання одного ракетного комплексу. Це з обмеженими потужностями військової промисловості, яка скорочувалася останніми роками через відсутність попиту.

17:25 Міноборони США вперше дозволило лікувати поранених українських військових у своєму найбільшому закордонному шпиталі на базі Раммштайн у німецькому Ландштулі, повідомляє CNN з посиланням на розпорядження глави Пентагону.

17:05 На Херсонщині ворог знищив понад 200 гектарів врожаю за добу. Російські війська обстріляли поле озимого ячменю неподалік Чорнобаївки. Збитки становлять понад 2 мільйони 600 тисяч гривень, повідомила пресслужба поліції Херсонської області.

Крім цього, через ворожі артобстріли загорілися посіви ячменю поблизу Преображенки. Збитки становлять понад 600 тисяч гривень.

16:44 На Херсонському напрямку рух український спротив ліквідував групу окупантів та отримав умовні позначення, шифри та карти ворога, повідомляє СЗГ "Центр національного спротиву".

16:30 Уряд Німеччини дав зелене світло на продаж Україні 100 гаубиць натівського стандарту PzH2000, повідомляє Spiegel.

16:20 Рада схвалила у цілому закон "Про виконавче провадження", який забороняє примусово стягувати борги з певних категорій громадян за ЖКП під час військового стану. Він стосується стягнення з фізособи заборгованості по ЖКП у громадах, що розташовані в районах воєнних дій або перебувають у тимчасовій окупації.

16:05 Російські пропагандони зганьбилися в черговий раз. Вийшло яскраво.


15:50 У російських окупантів відсутня технічна документація, фахівці та техніка для швидкого відновлення Антонівського мосту, заявив перший заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський.

15:35 В Херсоні під авто з поліцейськими-колаборантами спрацював вибуховий пристрій.

15:20 З-під завалів будинку культури в Чугуєві рятувальники вилучили тіло 83-річної жінки. 26 липня внаслідок обстрілу окупантів та знищення будівлі загинули ще 2 людини: 30-річна жінка та 36-річний чоловік. Люди перебували в підвалі приміщення як укритті.

15:06 В Росії під виглядом військових навчань, які планується провести від 30 серпня до 5 вересня, спробують провести приховано мобілізацію.

14:18 В РФ випустили спеціальний довідник для проросійських зрадників і колаборантів, де даються детальні поради по саботажу роботи практично в усіх соціально значущих напрямках. Довідник сповнений пропагандою ненависті до всього українського з відповідним набором термінології: "київська хунта", "маріонетковий уряд", "нацики" та подібне. Щодо "практичних порад", то вони повністю копіюють класичні принципи радянської бюрократії. Загалом, російська пропаганда зображає проросійського колаборанта як малограмотного недоумка, який потребує фахової психологічної допомоги.

14:01 З початком роботи фільтраційного пункту в Маріуполі утворилася величезна черга на проходження фільтрації. Довідка про фільтрацію - обовязкова умова не тільки для пересування містом відносно безпечно, але основний документ для отримання перепустки на виїзд. Фільтрацію проводять “днрівці”, не місцеві колаборанти. Ставлення до маріупольців жахливе, звинувачення “ми страждали 8 років” чує кожен. Зараз роблять фільтрацію для людей віком 70+. Для всіх інших анонсовано початок з 29 липня, але люди вже формують чергу.

13:43 Ще одне відео:

13:29 Литва заборонила главі РПЦ патріарху Кирилу в'їзд на територію країни. У коментарі литовського МЗС предстоятель РПЦ названий "одним із найактивніших прихильників війни проти України" та близьким соратником Путіна.

13:03 Гайдай заявив, що українські військові на Луганщині зупинили шість штурмових спроб окупантів, які намагалися прорвати оборону на різних фронтах. Окупанти змушені були відійти, зокрема, в районі Верхньокам'янського.

12:43 Генерал Марченко повернувся до Миколаєва для посиленої роботи з партизанами, зокрема у Херсонському регіоні, та з військовою адміністрацією з багатьох питань.

12:20 В результаті ранкового "прильоту" по Бахмуту на Донеччині частково зруйновано будівлю готелю. Госпіталізовано чоловіка. Виявлено тіло загиблої особи. Підтримується акустичний контакт із одним постраждалим.

11:53 ЗМІ повідомляють, що вночі, крім Антонівського мосту, пошкодження отримали також міст через Інгулець у Даріївці та Антонівський залізничний міст.

11:48 Фото наслідків обстрілу Марганця та берегової лінії Каховського водосховища. Відомо про одну постраждалу жінку. Також пошкоджено багатоповерхівки, дитсадок, лікарню.

11:15 Росія використає візит Лаврова до Африки для "звинувачення Заходу у продовольчій кризі".

"Досить імовірно, що Росія спробує використовувати візити на захід для міжнародної продовольчої кризи і заручитися підтримкою африканських держав, які в іншому зберігали нейтралітет щодо російського вторгнення в Україну", - йдеться в повідомленні Міністерства оборони Великої Британії.

11:00 Так зараз виглядає Антонівський міст після удару ЗСУ.

10:30 У Коростені військові навчання співпали з повітряною тривогою.

10:25 Рейс ІЛ-76 із Грозного до кордонів України. Везуть нове "гарматне м'ясо".

09:44 У окупантів вже понад 40 тисяч "двухсотих".

09:13 Голова Пентагону Ллойд Остін запевнив Олексія Резнікова, що США якнайшвидше передадуть Україні додаткові чотири високомобільні артилерійські ракетні системи HIMARS.

08:53 Внаслідок ракетного удару по Харкову вранці пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, внаслідок обстрілу горіли також 10 автомобілів. Поранення отримали 6 людей.

08:49 "Трофеї" ЗСУ біля окупованого Ізюма на Харківщині.

08:32 ЗСУ підтвердили нічні удари по Антонівському мосту під Херсоном.

"Робота нашої артилерії настільки делікатна і ювелірна, що більше спрямована на деморалізацію війська противника. Тому удари по Антонівському мосту були. Але вони були філігранними", - заявила глава пресслужби командування "Південь" Наталія Гуменюк.

08:20 Окупанти визнали, що міст "отримав пошкодження". Крім цього, ЗСУ ще й стріляли по залізничному мосту. Він теж називається Антонівський і розташований трохи вище за течією Дніпра.

07:52 Росіяни продовжують обстрілювати Нікопольський район на Дніпропетровщині. Вони випустили по ньому близько 40 снарядів з "Градів". Як наслідок, пошкоджені лікарня та дитсадок. У Марганці через удар постраждала 54-річна жінка.

07:29 На Харківщині окупанти намагаються за допомогою понтонних переправ через водні шляхи покращити логістичне забезпечення своїх підрозділів. Наразі тривають в районах Семигір’я та Кодеми на бахмутському напрямку тривають бойові дії. А на південнобузькому напрямку основні зусилля противник зосереджує на недопущенні просування ЗСУ.

07:18 Російські військові на Херсонщині збили один із трьох власних вертольотів, які мали атакувати позиції ЗСУ. Три Ка-52 потрапили під вогонь розрахунків протиповітряної оборони російських військ.

07:00 Вранці рашисти обстріляли Миколаїв. Є кілька прильотів. Повідомляють, що із Херсонської області запустили 6 ракет. Над містом видніються стовпи чорного диму.

06:57 У Харкові після прильотів багато диму.

06:45 Оновлена мапа бойових дій.

06:45 Росіяни знову вдарили по Харкову.

" О 04:25 обстріл Індустріального району Харкова. Два прильоти ракетами С-300 ", - заявив мер Ігор Терехов.