RU  UA

​Сі Цзіньпінь їде в європейське турне: яка мета візиту і чи вплине це на війну в Україні

Голова КНР Сі Цзіньпінь хоче поновити стосунки з Європою та вбити клин між ЄС та США. Президент Франції Емануель Макрон може натиснути на Китай щодо припинення допомоги РФ.

Таку думку висловила експертка зі Східної Азії Наталя Бутирська в ефірі Апостроф TV.

Читайте також: США запровадили нові санкції проти РФ та країн, які допомагають їй виробляти зброю

"Стосунки Європи з Китаєм є напруженими. Також Китай побоюється, що в разі приходу Трампа виникне нова торгова війна з США. Тому Сі намагатиметься покращити стосунки з Європою і вбити клин між ЄС та США", - вважає вона.

На думку експертки, країни вибрані не випадково. Угорщина - постійний партнер Китаю, яка постійно блокує будь-які санкції, як і щодо Росії. Угорщина едина в Європі залишається відданою політиці Єдиного шляху. Вона також має намір розвивати виробництво китайських автомобілів. Крім того, Угорщина в наступні пів року головуватиме в ЄС і буде сприяти співробітництву з Китаєм.

Окрім того, за словами Бутирської, Франція також має велику історію стосунків з Китаєм, які почалися ще з часів де Голля. І Китай не приховує свого бажання, щоб Франція натисла на ЄС з метою формування більш дружньої до Китаю політики.

"Китай хоче обговорити з Францією можливості врегулювання війни. Зараз Макрон висунув ряд ініціатив для підтримки України. І важливо, щоб Макрон дотримувався своєї принципової позиції і в розмові з Китаєм. Побачимо, чи вистачить Макрону можливостей натиснути на Китай в питаннях допомоги Росії. Під час його візиту до Китаю це очевидно не вдалося", - резюмувала експертка.

Нагадаємо, в ракетах КНДР виявили 75% компонентів виробництва США.

  • Вас також може зацікавити:

Китай нарощує допомогу Росії: розвідка США оприлюднила важливі дані

Росія готується до нападу Китаю: з’явилися секретні дані про ядерні навчання

США можуть вперше накласти санкції на Китай через допомогу РФ у війні