RU  UA  EN

Пʼятниця, 5 липня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.30
Політика

Новини

5 липня

Всі новини

Держдеп розповів, за якої умови дозволить Україні стріляти глибше по Росії

Під час слухань в комітеті Палати представників США з міжнародних відносин представник Держдепу зауважив, що Україні можуть дозволити вести вогонь на більшу відстань по території Росії за умови, якщо РФ спробує розширити фронт.

Про це пише "Голос Америки".

Видання передає слова конгресмена-республіканця Джо Вілсона – він вважає, що вже зняті обмеження є недостатніми:

"Військовий злочинець путін і його сили розрахували точну дистанцію для ударів по Україні з Російської території – таким чином, щоб Україна не могла завдати ударів у відповідь. Хоча деякі обмеження на українські контратаки вже було знято, цього очевидно недостатньо".

З огляду на це він додав: "Україна має виграти цю війну, вони вмотивовані боротьбою за існування, але перемога можлива лише якщо ми їм це дозволимо".

На засіданні законодавці закликали зняти усі обмеження із ЗСУ на використання далекобійних американських ракет ATACMS для ударів по російських військових об'єктах на території РФ. "Голос Америки" зауважує, що ця вимога є двопартійною, її підтримують як республіканці, так і демократи. Вілсон під час слухань вказав:

"Я ціную, що співголова комітету, демократ Грегорі Мікс виступає за завдання ударів у відповідь".

Він також зауважує на тому, що погрози російського диктатора щодо ескалації "знову і знову виявляються порожніми".

Натомість конгресмен-республіканець Томас Кін наголосив: зміна політики щодо дозволів на удари відбулась лише після того, як противник відкрив новий фронт поблизу Харкова.

А помічник Держсекретаря з питань Європи Джеймс О'Браєн вказав: "Якщо Росія спробує розширити нинішній фронт, то Україні дозволять вести вогонь на більшу відстань".

Проте наразі, на його думку, Росія втрачає здатність наступати через знищення Україною російських потужностей поблизу кордонів: "Ми спостерігаємо різкі зміни в здатності Росії підтримувати свою кампанію проти України через втрату об’єктів в зоні, де дозволено вести вогонь".

На думку О'Браєна, пріоритет США полягав в наданні та зосередженні зброї в областях найгострішої необхідності:

"Спершу, це була територія, де Росія проводила наступ під Харковом. І тепер, як сказав минулого тижня Джейк Салліван, якщо Росія спробує розширити цей фронт, Україні буде дозволено досягати цілей на більшій відстані".

Раніше ми також писали, що США передадуть Україні нові системи ППО для прикриття об'єктів американських інвесторів.