RU  UA  EN

Пʼятниця, 5 липня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.30
Політика

Новини

5 липня

Всі новини

Президент Фінляндії розповів, як лідер Китаю може закінчити війну в Україні

Президент Фінляндії Александр Стубб заявив, що одного телефонного дзвінка Сі Цзіньпіна вистачить, щоб закінчити війну в Україні.

Про це він сказав в інтерв'ю Bloomberg.

"Росія зараз настільки залежить від Китаю, що один телефонний дзвінок Сі Цзіньпіна міг би вирішити цю кризу... Якби він сказав "Час почати мирні переговори", Росія була б змушена це зробити. У них не було б іншого вибору", - зазначив Стубб.

На думку президента Фінляндії, Китай виграє від припинення «агресивної та колоніальної війни» Путіна в Україні. Стубб також зазначив, що це було б "правильним" рішенням для Китаю і показало б його лідерство на світовій арені.

Згідно зі статистикою, зібраною Bloomberg, минулого року на Китай припадало близько 28% загальної торгівлі Росії проти 19% у 2021 році. Натомість частка Європейського Союзу в торгівлі з Росією скоротилася до 17% з 36% у той період.

Нагадаємо, 16 травня Сі зустрів президента Росії Володимира Путіна в Пекіні та закликав до міжнародної конференції за участю як Росії, так і України для вирішення того, що він назвав «питанням України».

Як ми писали, Китай вважає мирні переговори єдиним життєздатним шляхом у питанні завершення війни, яку традиційно називає "кризою". Обидві сторони мають виступати за деескалацію ситуації та пошук політичного врегулювання.