RU  UA  EN

Неділя, 6 жовтня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 44.90
НБУ:USD  40.85
Політика

Новини

6 жовтня

5 жовтня

Всі новини

ЄС надав Україні вдвічі менше снарядів, ніж обіцяв - ЗМІ

Станом на червень 2024 року ЄС надав Україні вдвічі менше снарядів, ніж обіцяв, ще й зі значним запізненням. Проблема полягає у глобальному дефіциті пороху та вибухових речовин.

Про це йдеться у розслідуванні "Схем" у співпраці з консорціумом європейських журналістів.

У березні 2023 року ЄС зобов'язався надіслати Україні 1 мільйон снарядів протягом року, але станом на кінець травня 2024 року Україна отримала від Євросоюзу лише понад 500 тисяч боєприпасів.

Аналітики стверджують, посилаючись на свої джерела в європейській збройовій промисловості, що незважаючи на заяви ЄК про те, що європейські потужності з виробництва 155-мм снарядів у січні сягнули 1 мільйона боєприпасів на рік і що до кінця року виробники ЄС зможуть виготовляти 1,7 млн снарядів на рік, нинішня спроможність становить лише третину від цієї цифри.

Представники збройових компаній зазначають, що проблема полягає у глобальному дефіциті пороху та вибухових речовин, а також у недостатньому фінансуванні промисловості через небажання західних країн підписувати з індустрією довгострокові контракти.

Високопоставлені джерела в урядах та збройовій галузі ЄС, з якими спілкувалися "Схеми" та медіапартнери, звинувачують бюрократію та повільність ЄС у затримках надходження боєприпасів до України. Однією з причин скорочення обсягів постачання також називають невідповідну оцінку ЄС своїх виробничих потужностей.

Аналітики стверджують, що боєприпасів стандарту НАТО не вистачає насамперед тому, що Україна використовує їх під час бойових дій швидше, ніж ЄС може поповнити свої запаси. Представники європейської збройової промисловості також визнають, що ЄС не встигає задовольнити оборонні потреби України.