RU  UA  EN

Понеділок, 30 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.50
НБУ:USD  40.85
Політика

Новини

30 вересня

Всі новини

Україна підписала угоди у сфері безпеки з Чехією і Словенією

У четвер, 18 липня, Україна уклала дві нові угоди у сфері безпеки - з Чехією та Словенією. Свої підписи під документами поставили український президент, чеський та словенський прем’єр-міністри.

Про це повідомив Офіс Президента України.

"У Вудстоку (Велика Британія) Президент України Володимир Зеленський і Прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку між Україною та Чеською Республікою... Володимир Зеленський і Прем’єр-міністр Словенії Роберт Голоб підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку між Україною та Республікою Словенія", - йдеться у повідомленні.

Як зазначили у пресслужбі президента, значна частина угоди з Чехією присвячена посиленню співробітництва у військово-технічній сфері. Країна зобов'язалась підтримувати Україну у військовій сфері наступні десять років, "вивчатиме варіанти" надання додаткової військової техніки на потреби української армії.

"Чехія й надалі допомагатиме нашій державі в рамках своєї ініціативи щодо постачання артилерійських снарядів калібрів 155 мм та 122 мм за підтримки країн-партнерів. Крім того, Україна та Чехія посилюватимуть на своїх територіях промислові потужності з виробництва боєприпасів, а також створюватимуть спільні підприємства", - повідомляє канцелярія.

Київ та Прага спільно надалі щороку готуватимуть близько 4 тисяч українських військових.

Також продовжиться співпраця у невійськовій сфері. В рамках партнерства Чехії з Дніпром та Дніпропетровською областю заплановане відновлення регіону. Очікується, що Чехія відкриє у Дніпрі своє дипломатичне представництво.

Договір зі Словенією передбачає, що країна зобов'язана задовольняти потреби України з метою зміцнення можливостей безпеки та сприяти у навчанні в рамках Місії ЄС.

Йдеться про співпрацю у пошуку джерел фінансування для запровадження проєктів оборонної промисловості України.

"Окремі блоки документа стосуються невійськової підтримки. Зокрема, Словенія додатково виділить 5 мільйонів євро на гуманітарну допомогу, економічне відновлення та гуманітарну програму "Зерно з України", – повідомили в Офісі Президента.

Також у документі йдеться про підтримку з боку Словенії майбутнього членства України в Євросоюзі та НАТО.

Раніше ми писали, що Україна уклала з Люксембургом договір про співпрацю у секторі безпеки та довгострокову підтримку. Загалом держава підписала вже 25 безпекових угод.