RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

"Наш край": Ічнянська виборча комісія зареєструвала кандидатів у неіснуючих округах

Партія "Наш край" вимагає від ЦВК розпустити Ічнянську виборчу комісію, яка знехтувала рішенням суду та зареєструвала у неіснуючих округах кандидатів до Ічнянської міської ради. Про це йдеться у заяві партії, опублікованій на сайті, передає Обозреватель.

“Наш край” заявляє, що виборча комісія в Ічнянській ОТГ так і не сформувала нові округи, як того вимагало рішення суду.

“Виборча комісія в Ічнянській ОТГ відпрацьовує нову технологію фальсифікації виборів: обрання депутатів у неіснуючих округах. Спочатку вона сформувала непропорційні округи – в найменшому з яких було 125 виборців, а у найбільшому – 2 тисячі. Суд зобов’язав комісію утворити нові пропорційні округи, але вона цього не зробила і вже зареєструвала у так-званих “своїх” округах кандидатів у депутати. Якщо ЦВК продовжуватиме мовчати, технологію фальсифікації успішно обкатають для використання на інших виборах”, – йдеться у повідомленні партії.

В “Нашому краї” вимагають розпустити Ічнянську міську виборчу комісію, яка не виконала рішення суду та зриває вибори.

“В Ічнянській ОТГ немає округів, але є кандидати в депутати у них. Незаконне рішення про їхню реєстрацію має бути терміново скасоване. Ми наполягаємо на тому, щоб була сформована нова комісія та зареєстровані кандидати в новоутворених округах. Відповідна заява від партії подана до ЦВК”, – заявляють в “Нашому краї”.

Нагадаємо, раніше “Наш край” повідомляв про те, що вибори в Ічнянській об’єднаній територіальній громаді під загрозою зриву. Партія закликала Центральну виборчу комісію не допустити цього та негайно вжити усіх необхідних заходів.

Ічнянська міська виборча комісія, порушуючи статтю 17 закону “Про місцеві вибори”, утворила непропорційні виборчі округи: у найменшому – 125 виборців, а у найбільшому – 2138. Причому від кожного з них обиратиметься один депутат, тобто округи свідомо нарізали під “своїх кандидатів”. За законного рішення мало бути утворено 26 округів, у кожному з яких приблизно 700 виборців.

4 жовтня Чернігівський окружний адміністративний суд встановив, що Ічнянська міська виборча комісія діяла із порушенням закону, сформувавши непропорційні округи.Цим же рішенням комісію вдруге зобов’язали утворити нові округи для виборів в ОТГ у відповідності до закону про місцеві вибори.

Раніше, 29 вересня 2017 року Київський апеляційний адміністративний суд скасував рішення виборчої комісії, зобов’язавши її утворити округи відповідно до чинного законодавства України. Проте комісія знехтувала ухвалою суду та залишила чинним рішення про несправедливе утворення виборчих округів.