RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Популярність не допоможе Гриценку, Вакарчуку і Зеленському на виборах - політолог

Ні Зеленський, ні Вакарчук, ні Гриценко не стануть альтернативними кандидатами для виборців, які розчарувалися в Тимошенко і Порошенко, але не схильні до кандидатів з опозиційного табору - Бойко, Рабиновичу і подібним.

Так політолог Володимир Цибулько прокоментував результати останнього соціологічного дослідження електоральних уподобань українців.

"Реальні результати голосування будуть іншими, тому що в опитуванні враховуються тільки справжні симпатії виборців до персонажів, без урахування наявності діючої партійної інфраструктури. Високі бали Зеленського, взагалі мали на меті принизити чинного Президента. Фактично ні у Зеленського, ні у Вакарчука немає діючої партії. А Гриценко через низку скандалів втратив симпатії майже половини виборців (в порівнянні з літніми рейтингами) ", - сказав він.

На думку експерта, реальні шанси вийти в другий тур президентських виборів мають тільки Петро Порошенко і Юлія Тимошенко.

"З п'ятірки лідерів опитування, реальний шанс вийти в другий тур має тільки Порошенко та Тимошенко, тому що одна справа бути відомим на всю країну, а інше - мати здатність до політичного лідерства. Вакарчук хоча б публічно демонстрував свій особистий вибір на користь Майдану і євроінтеграції . А які політичні постулати проголошував Зеленський, крім його образу "Слуги народу" в серіалі? ", - дивується політолог.

Невисокі шанси перемогти на виборах і у Анатолія Гриценка, вважає Цибулько.

"Гриценко взагалі потрапив в пастку - при недавно ще високих рейтингах самого політика, на місцевих виборах його політична сила отримала менше 0,1% голосів. Тобто у Гриценко як у Зеленського або Вакарчука є відоме ім'я, але немає працюючої партії. А його торги з "Самопоміччю" і спроби створити політичний союз закінчилася крахом - від політика відвернулися більш-менш успішні гравці. На сьогодні Гриценко залишився тільки з колом своїх давніх вивірених політичних союзників, які свого часу створювали його партію. А цього мало - Грицая до для виходу в другий тур треба було б мати коаліцію зразка "Нашої України" 2003 року. Але він її не має ", - заявив він.

За словами експерта, результат може дати союз Святослава Вакарчука з Андрієм Садовим.

"Якщо Вакарчук все ж вирішить йти в політику, то він може об'єднатися наприклад з Самопоміччю і отримати таким чином доступ до партійній структурі. Тому що, нинішній вихід у відкритий політичну гру для Андрія Садового є вимушеним. Йому б комфортніше було б залишатися мером і грати на парламентські вибори. Він зараз ризикує, тому що його невисокий результат на президентських виборах може негативно вдарити по рейтингу партії на парламентських виборах. Садовий може зробити гарний технологічний жест і висунути кандида тому в президенти Вакарчука. А сам з'явиться потім в першій п'ятірці партії «Самопомоміч» на парламентських виборах ", - пояснює експерт

Також, Цибулько натякає на політичну токсичність Гриценко і вважає, що об'єднуватися йому реально не з ким.

"У союзники до нього напрошувався тільки Віктор Балога - але Гриценко побоюється його репутації, хоча вони і працювали разом в" Нашій Україні ". Гриценко з одного боку не хоче віддалятися від олігархів - потенційних донорів його кампанії, а з іншого боку планує спиратися на чистих політичних гравців, як Єгор Фірсов, наприклад ", - сказав Цибулько.

Він також зазначив, що соцдослідження не показують можливих результатів виборів.

"Реальні результати виборів будуть відрізнятися від соціологічних досліджень, так як в цілому, змінюється логіка виборів, виборець дорослішає - будуть важливі інші чинники. Ми тепер обираємо не головного феодала, а головного дипломата, керівника, верховного головнокомандувача. Якщо Гриценко ще, хоча б по освіти, може бути військовим командиром, то він точно не дипломат. А ще біда в тому, що Гриценко забув надіти свій полковничий мундир в 2014 році і піти на фронт. Якби він це зробив, я думаю, що альтернативи йому б сьогодні не було . Рік військах змінив би ставлення українців до нього радикально. А Зеленський або Вакарчук не мислять навіть термінологією політичної, військової та дипломатичної. Вони не оперують поняттями, необхідним інструментарієм ", - підсумував Володимир Цибулько.