RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

В "Розумній силі" пояснили, чому українські лікарі не готові до медреформи: відео

Система охорони здоров'я сьогодні не регулюється державою і її реформа приречена на провал, а розподіл бюджетних грошей залежить від місцевої влади, що вимагає зв'язку між реформами самоврядування та охорони здоров'я, при цьому третина українців проживають в сільській місцевості, і вони фактично відрізані від нормальної медичної допомоги.

Про це у відеоблозі на YouTube-каналі партії "Розумна сила" заявила голова її Дніпропетровської обласної організації, заслужений лікар України, Ірина Спіріна.

"Охорона здоров'я сьогодні не регулюється державою. А катастрофічна нестача кадрів призвела до нестачі амбулаторій та фельдшерських пунктів. Без грошей ніякої оснащеності не буде", - зазначила політик.

Вона розповіла, що питання якості та повноцінності медичної допомоги безпосередньо пов'язаний з фінансуванням. Крім фінансування існує друга складова - кількість проживаючих людей в Україні з розрахунку на потребу в медичній допомозі.

"Коли проводилась реформа, Міністерству охорони здоров'я потрібно було подумати про інститут кадрів і підготувати їх як для сільської місцевості, так і для міста" - додала політик. - "А їх в селах просто немає! Що відбувається сьогодні в районах і селах? Сьогодні запросто можна будівлі, які належали медицині, продати, вивести зі структури охорони здоров'я та віддати в приватні руки або здати в оренду. За рахунок цього відбувається скорочення будівель, а це веде до скорочення робочих осіб ".

Спіріна підняла також питання міграції фахівців: "Дуже багато сьогодні докторів і середнього медперсоналу їде за кордон. А чому виїжджають за кордон? Тому що недостатні заробітні плати. Якість медичної допомоги страждає і тому, що престиж лікарської спеціальності знизився".

Політик розповіла, що амбулаторія представляє цілий конгломерат, який статистично прописаний в інструкції Міністерства охорони здоров'я: "Це сімейний лікар, педіатр, лаборант, фельдшер і машина невідкладної допомоги, яка буде обслуговувати дану лабораторію. Але на практиці нічого цього немає, оскільки знову ж таки немає фахівців, немає фінансування. через це надати оперативно медичну допомогу в багатьох селах практично неможливо ".

Нагадаємо, що 18 вересня 2018 року вступив в дію наказ Міністерства охорони здоров'я України від 08.06.2018 року №1097 "Про визнання таким, що втратив чинність, наказ Міністерства охорони здоров'я України від 23 березня 1993 року № 54" Про затвердження Переліку робіт, на яких встановлюються доплати за несприятливі умови праці працівникам організацій та установ медичної освіти України ". Згідно з документом, з жовтня 2018 року співробітникам медичних навчальних закладів, які працюють у шкідливих умовах (з інфекційними хворими, з хворими ту еркулезом, в умовах підвищеного магнітного, рентгенівського випромінювання і т.д.) припиняють виплачувати відповідні доплати.