RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

Потрібно забезпечити ветеранам соціальну адаптацію - Гриценко

Українським ветеранам і солдатам, незалежно від звання, які пройшли через бойові дії, необхідна соціальна адаптація, це питання можна вирішити в двох напрямках.

Про це під час прес-конференції в Харкові сказав Анатолій Гриценко.

"У всіх арміях після всіх воєн таким людям потрібна соціальна адаптація. Вирішення цього питання ми бачимо за двома напрямками", - зазначив лідер "Громадянської позиції".

Перший напрям пов'язаний з реформуванням країни в цілому. За словами Гриценка, солдату, який повернувся з війни або прийшов на ротацію, легше соціально адаптуватися, коли він бачить, що корупції стало менше, що його сім'я живе впевнено, що не треба давати хабарі, що немає реваншу проросійських сил.

"Коли бачить реальну ситуацію кращою, то воювати за таку країну, захищати її, ризикувати життям психологічно легше. Коли повертається і бачить, що стало ще гірше, психологічна адаптація ускладнюється. Тому треба відновити довіру і зробити країну такою, щоб з неї не їхали, її хотіли захищати ", -сказав Гриценко.

Другий напрямок - професійна адаптація людей, які повернулися з війни. Гриценко зазначає, що після багатьох воєн і військових конфліктів є досвід, накопичений в тому числі з зарубіжними партнерами, який зараз використовується. Є чимало країн і окремих громадських організацій, які допомагають Україні в цьому напрямку.

"Я їжджу по країні, бачу центри, де допомогу надають професійно. Масштаб поки не дозволяє охопити близько 300 000 чоловік. Тут держава повинна докласти зусиль. Нехай уряд вирішить, через яке міністерство", - вважає лідер "Громадянської позиції".

На його думку, новостворена Державна служба у справах ветеранів може координувати це питання. Або ж цю функцію може взяти на себе МОЗ або Міноборони. Анатолій Гриценко запевняє, що немає принципової різниці, який орган буде займатися адаптацією ветеранів. Головне, щоб ця функція була забезпечена державою.

"Я вважаю не зовсім правильно і неетично покладатися тільки на допомогу з боку зарубіжних партнерів. Це наша держава, наша армія, наші люди, наші солдати, добровольці, які пішли з цивільного сектору. Про них треба подбати. Там, де потрібно державна підтримка з боку нашої команди, вона буде гарантовано забезпечена ", - запевнив Анатолій Гриценко.