RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Провідні інтелектуали сформували порядок для майбутнього президента України: заява

Представники Виборчої Ради UA оприлюднили заяву "Порядок денний для майбутнього президента України".

Про це повідомили в міжнародному Фонді "Відродження".

Виборча Рада UA - колективна безпартійна ініціатива, яка об'єднує на волонтерський основі 27 відомих громадян - представників різних сфер українського суспільства - науки, освіти, експертного середовища, ЗМІ, культури, бізнесу.

У заяві вказані небезпеки вибору під час президентських перегонів 2019 року. У ньому підкреслюється, що "в існуючому багатоголосся відповідей, пропозицій і бачень від кандидатів та їх медіа-обговорень ми, виборці, здатні втратити ясність змісту порядку денного президентських виборів. Існує реальна небезпека використання медійних ресурсів з метою забалтиванія дійсного змісту виборів через всеїдний популізм, маніпуляції та перетворення пошуку відповідей в масові шоу. у хорі заяв кандидатів і коментаторів може загубитися важливе для проведення чесних і вільних виборів - здатність зробити усвідомлений вибір, заснований на довірі, розумінні їх здатності визначити пріоритети і виконати обіцяне. ".

Виборчий Рада UA закликає всіх політиків і громадських діячів, всіх вчених і експертів, теле- / радіоведучих і журналістів, а потім всіх громадян України і виборців зосередитися в ході майбутньої президентської виборчої кампанії в баченні кандидатами в президенти України відповідей на наступні блоки питань:

Блок №1. Роль президента в конституційної моделі влади, забезпеченні прав і свобод людини і громадянина, форми і методи здійснення ним своїх повноважень і передвиборних обіцянок: зокрема роль у формуванні уряду і формування відносин з урядом та тіньовим урядом опозиції; методи відбору і призначення голів місцевих державних адміністрацій; реалізація права законодавчої ініціативи застосування права вето, рівень його відкритості в цих питаннях; методи відбору і призначення суддів Конституційного Суду, членів Вищої ради правосуддя і Генерального прокурора; забезпечення незалежності суддів і напрямки і методи продовження судової реформи; розуміння змісту і меж нормотворчої діяльності шляхом видання актів президента. Бачення доцільності, перспектив і напрямків реформування конституційного ладу в Україні, деолігархізації і відділення бізнесу від політики, зміцнення справедливості і верховенства права в суспільстві.

Блок №2. Стратегія зовнішньої політики України і методи її реалізації. Конкретний план кандидата щодо прискорення вступу України в ЄС і НАТО. Якою буде політика кандидата по Росії?

Блок №3. Реалізація стратегії безпеки і оборони України. План кандидата по відновленню територіальної цілісності України: повернення Криму і Донбасу, в тому числі перспективи Мінських домовленостей. Конкретний план вирішення таких ключових питань національної безпеки України, як зміцнення обороноздатності країни, реформування СБУ, Міноборони та Укроборонпрому. Основи економічних відносин з країною-агресором і окупованими нею територіями України.

Блок №4. Стратегія економічного розвитку України - ключові елементи бачення. Основні рушійні сили економічного зростання в Україні в наступні п'ять років. За рахунок чого таке зростання буде стійким? Яким чином економіка здатна перейти від обмеженого до відкритого доступу (в тому числі бачення механізмів деолігархізації, демонополізації)? Чи необхідна і якою має бути державна стимуляція розвитку інноваційних секторів? Конкретна позиція кандидата щодо інституційних реформ по створенню сприятливого бізнес-клімату (в тому числі для малого і середнього бізнесу), зокрема, механізмів безумовного дотримання прав власності, реформи фіскальної служби, реформи митниці, реформи судової системи, ринку землі, приватизації та державних підприємств, пенсійної системи, реформи трудового законодавства. Позиція кандидата по інституційної незалежності НАБУ? Як, з точки зору кандидата, створити умови, в яких громадяни зможуть реалізувати свою підприємницьку ініціативу?

Блок №5. Національна консолідація, бачення кандидатом: розвитку мовної політики і політики щодо етнічних меншин - конкретні шляхи і методи вирішення існуючих проблем, в тому числі в сфері культури і освіти; політики протидії дискримінації, в тому числі в сфері гендерної ідентичності; політика миротворчості в перспективі формування єдиної помісної церкви; ефективних державних інструментів для розвитку загальної, загальнонаціональної культури в умовах децентралізації; гуманітарної політики в умовах перспективи реінтеграції окупованих територій.

Актуальними також є постійні питання етики діяльності кандидатів у минулому, чесності та відкритості інформації кандидата про себе і своєї потенційної команду, прозорості фінансування його / її виборчої кампанії, відсутність або наявність використання адміністративного ресурсу.

Список членів Виборчого Ради UA

Зураб Аласанія, журналіст (голова правління Національної громадської телерадіокомпанії) Ірина Бекешкіна, соціолог (директор Фонду "Демократичні ініціативи")
Ігор Бураковський, доктор економічних наук (голова правління Інституту економічних досліджень і політичних консультацій) Євген Бистрицький, доктор філософських наук (керівник відділу в Інституті філософії НАН України)
Андрій Вишневський, директор Координаційного центру з надання правової допомоги (2012- 2017)
Тарас Возняк, український культуролог, політолог, головний редактор і засновник Незалежного культурологічного журналу "Ї", генеральний директор Львівська галерея мистецтв.
Михайло Гончар, експерт з енергетики та національної безпеки (президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ»
Олексій Гарань, доктор історичних наук (науковий директор Фонду "Демократичні ініціативи" професор політології НаУКМА)
Ігор Коліушко, експерт в області права (голова правління Центру політико-правових
Сергій Жадан, письменник, громадський діяч
Андрій Мелешевич, доктор філософії в галузі політичних наук (президент Національного університету «Києво-Могилянська академія")
Володимир Огризко, дипломат (голова правління Центру дослідження Росії)
Валерій Пекар, лектор, громадський діяч (президент Євроіндексу)Олександр Ройтбурд, художник (директор Одеського художнього музею)
Олександр Савченко, економіст (президент Міжнародного інституту бізнесу)
Наталія Лігачова, журналіст, шеф редактор інтернет-видання "Детектор медіа"
Ольга Айвазовська, голова правління ВГО "Громадянська мережа "ОПОРА"
Олексій Кошель, громадський діяч (генеральний директор Комітету виборців України)
Ольга Духнич, лікарка політичних наук, журналіст, радіо "Новое время"
Андрій Длігач, доктор економічних наук (Генеральний директор групи компаній AdvanterGroup)
Олександр Скіпальський, український військовий, генерал-лейтенант
Тарас Стецьків, український політик. Народний депутат України 1-4 і 6 скликань.
Юрій Макаров, журналіст, оглядач журналу "Український тиждень", член Правління НСТУ.
Дмитро Тузов, тележурналіст, політичний оглядач
Олександр Фільц, доктор медичних наук (завідувач кафедрою в ЛНМУ ім. Данила Галицького)
Андрій Вишневський, адвокат, експерт з державного управління, громадський діяч.
Павло Шеремета, український менеджер-економіст, засновник Києво-Могилянської бізнес-школи (KMBS), Міністр економічного розвитку і торгівлі України (з 27 лютого по 2 вересня 2014 року).
Тарас Шевченко, стипендіат програми Yale'sWorldFellows 2017 (директор Центру демократії і верховенства права)