RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

"Будапешт плюс" допоможе встановити мир - Тимошенко

Україна має визнати неефективність Мінських домовленостей і негайно почати переговори в новій поглибленій форматі "Будапешт плюс".

Про це Юлія Тимошенко написала на своїй сторінці в Facebook, згадуючи, що в цей день 24 роки тому був підписаний Будапештський меморандум.

"Лідери США, Великобританії і Росії підписалися під гарантіями суверенітету і безпеки України в обмін на наш відмова від ядерної зброї. Генеральна Асамблея ООН прийняла Меморандум як офіційний документ. Пізніше свої підписи під ним поставили Франція і Китай. І саме на Будапештський меморандум ми повинні спиратися зараз на дипломатичному фронті, щоб приборкати агресора - Росію ", -сказала вона.

За її словами, безальтернативність Мінська, який влада оголошувала єдиним шляхом до миру, стала головним досягненням Кремля у війні проти України.

"Це план Росії, він веде до остаточної втрати Донбасу. А повернення Криму взагалі не є предметом Мінських домовленостей. Надважливе питання про Крим всі учасники Мінського процесу просто забули. Але ми нікому і ніколи не дамо забути Крим", - додала Тимошенко.

На її думку, потрібно провести переговори в форматі "Будапешт плюс", в який крім лідерів країн-підписантів варто залучити Верховного комісара ЄС і керівництво Німеччини.

"Зараз у Вашингтоні я піднімаю це питання під час всіх зустрічей. Наступ на дипломатичному фронті в форматі "Будапешт плюс"- це частина нашої нової стратегії миру і безпеки. Інші складові для перемоги - це зміцнення української армії і посилення санкцій проти Росії, а також юридичні дії для стягнення компенсації з агресора. і ми вже розробляємо план реінтеграції та відновлення окупованих територій - Криму і Донбасу - які безумовно будуть повернуті. Нам потрібен реальний мир, а не його ілюзія, і він настане, я в цьому переконана ", - підсумувала Юлія Тимошенко.

Нагадаємо, з 4 до 7 грудня Юлія Тимошенко перебуває з робочим візитом у Сполучених Штатах Америки. В рамках візиту глава "Батьківщини" Тимошенко вже провела зустрічі зі спеціальним представником Державного департаменту США з питань України Куртом Волкером, сенатором від штату Арканзас, членом сенатських комітетів з питань збройних сил і розвідки Томом Коттоном, а також взяла участь у круглому столі Атлантичної ради.