RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Для України наступний рік вирішить усі - політолог

Після чотирьох років потрясіння в Україні може настати переломний момент - економіка країни стабілізується, президент Порошенко провів ряд реформ, з новими обіцянками фінансової допомоги від Міжнародного валютного фонду і Світового банку він тепер може вказувати на міжнародне схвалення змін, які він приніс в Україну.

Про це в своєму матеріалі написав політолог Ендрю Вробель.

"Угоди, укладені з двома фінансовими установами Організації Об'єднаних Націй, безумовно, сприятимуть зміцненню порядку денного Порошенко. Кредит МВФ в розмірі 3,9 мільярда доларів, який надходить після дворічної перерви, і гарантія Світового банку на суму 750 млн доларів дозволить Києву збільшити золотовалютні резерви, стабілізувати курс гривні і стримати інфляцію ", - написав він.

На думку експерта, нинішній президент може вважати свою економічну політику успішною.

"Порошенко і його уряд можуть вказувати на явне економічне покращення. З 2016 року ВВП зростає на два-три відсотки в рік, після того як за попередні два роки він скоротився на 16,4%. Інфляція продовжує рівнятися 14%, що приблизно в чотири рази перевищує середній показник в світі, але це краще, ніж 43%, що зашкодило економіку в розпал кризи. Зарплати стрімко ростуть, а торгівля з ЄС зростає приблизно на 24 відсотки за рік, є ідеальною передумовою для подачі заявки на членство в ЄС, яку Порошенко планує зробити у 2020 році ", - додав Вробель.

За його словами, головний виклик для Порошенко зараз - це боротьба з Тимошенко.

"З початку свого перебування на посаді Президент Порошенко знаходився в позиції просування своєї реформістської програми, незважаючи на російську агресію. Тепер же йому доведеться подолати внутрішній виклик від Тимошенко, колишнього прем'єр-міністра, яка кине виклик йому на президентських виборах наступного року. Як талановитий оратор, Тимошенко, як відомо, є непередбачуваною: вона раніше переходила між гарячими українськими націоналістичними і проросійськими позиціями, а також була укладена президентом Януковичем через угоду про постачання газу, яку вона уклала з Москвою ", - написав політолог.

Він зазначає, що Тимошенко може поставити під загрозу всі позитивні зміни, проведені Порошенком.

"Глибокий бренд популізму Тимошенко, яка обіцяє найкращі робочі місця, більш високу заробітну плату вчителям і швидший прогрес в боротьбі з корупцією з невеликою кількістю деталей про те, як вона виконає їх, відображає грандіозну риторику її популістів в Західній Європі і Північній Америці. Вона пообіцяла "розібрати всю стару систему", включаючи зміни, внесені діючою адміністрацією. Вона навіть пообіцяла скасувати недавні реформи газового ринку, може поставити під загрозу важливу угоду, досягнуту з МВФ ", - додав Вробель.

За словами експерта, завдяки фінансуванню МВФ і Світового банку у Порошенка є шанс продовжити реформи до Виборова уникнути кризи.

"Оскільки росіяни біля воріт і рейтинги Тимошенко, нова допомога від МВФ і Світового банку - це саме те, чого президент Порошенко вимагав, щоб допомогти своєму уряду посунути якомога більше реформ до голосування в березні. Чим більше прогрес Київ зробить в цей період, тим менш імовірно, що Україна повернеться до кризи, який так довго тривав ", - підсумував Вробель.