RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Експерти назвали головні загрози виборам в Україні

Головною зовнішньою загрозою для виборів-2019 є втручання Росії, головною внутрішньою – вплив політично заангажованих правоохоронних органів. При цьому обидва суб’єкти можуть використовувати парамілітарні організації та радикальні рухи для зриву виборчого процесу в Україні.

Про це йшлося під час міжнародного круглого столу «Що загрожує демократичним виборам в Україні?», який відбувся 25 березня в конференц-залі київського прем’єр-готелю «Русь» з ініціативи ГО «Український Центр суспільного розвитку».

У круглому столі взяли участь представники низки посольств держав Європи, Азії та Північної Америки, працівники міжнародних моніторингових та спостережних місій, аналітики з інших країн, українські політологи, політтехнологи, журналісти, юристи та громадські діячі.

Під час круглого столу було презентовано аналітичне дослідження експертів Центру з викладом головних загроз, що здатні серйозно вплинути на вибори-2019 в Україні. П’ять найголовнішихіз них, за словами керівника політико-правових програм «Українського Центру суспільного розвитку» Ігоря Рейтеровича – це ризик втручання Росії тавтручання політизованих правоохоронних органів України, маніпуляції недосконалим виборчим законодавством, а також домінування «брудних» технологій і силові акції парамілітарних угруповань.

«Росія активізувала медійну та фінансову підтримку рухів, партій і кандидатів, які сприяють поширенню недовіри до українських виборів. З іншого боку, спостерігаємо політично заангажовану діяльність МВС, що підігрує одній політичній силі. При цьому відбувається активне використання парамілітарних організацій, що погрожують застосовувати насильство на дільницях. І ці заяви не отримують належної реакції міністерства», - вказує Ігор Рейтерович.

Під час круглого столу французький журналіст і політолог Олів’є Ведрін підкреслив: на Заході є побоювання, що в українських виборах спрацює чинник корупції. При цьому в західних ЗМІ подається мало інформації про Україну. На цьому фоні в Європі сильним є вплив російських джерел інформації, які й формують картину українських подій, дуже часто в суто пропагандистському ключі.

Політтехнолог Сергій Гайдай констатував, що вплив Росії на український політикум в останні роки зменшився. Водночас, на його думку, внутрішні загрози для виборів становить залежність складу ЦВК від влади та конкретних політсил, а також низька політична культура самого суспільства, зокрема, готовність багатьох виборців толерувати підкуп.

Політолог Валерій Димов вважає, що одна з нинішніх кандидатів у президенти - Юлія Тимошенко - має вплив і на структури МВС, і на радикальні рухи, асоційовані з міністерством.

«Таким чином робиться спроба «застовпити» обидві сторони вулиці – і радикалів, і правоохоронців – для розкачки методів «вуличної політики». У підсумку такі процеси працюють на дестабілізацію України в інтересахРосії», - припустив Димов.

Директор Інституту світової політики Євген Магда не виключає в день виборів провокацій із нападами на виборчі дільниці, показовим підкупом виборців або нищенням виборчої документації. Для підриву легітимності виборів такі точкові дії достатньо буде широко висвітлити в медіа, - вважає аналітик.

Експерти одностайні в тому, що зараз необхідна увага міжнародних структур до виборчого процесу в Україні і громадський контроль за діями всіх суб’єктів виборів та правоохоронних органів.

Водночас, на думку журналіста-розслідувача Олега Дейнеки, мережа «ОПОРА», яка вважається найавторитетнішим громадським об’єднанням,щоздійснює спостереження за виборами, працює недостатньо прозоро.

«Відомості про фінансування, реальну структуру осередків «ОПОРИ» в регіонах, кількість її спостерігачів є закритою інформацією. Запроваджена організацією посада виборчого омбудсмена у кожній області також уповноважена міністром Аваковим і одним з нардепів від «Батьківщини». При цьому є випадки підкупу та незаконної агітації, які в «ОПОРІ» відмовляються фіксувати», - каже Олег Дейнека.

Експерти «Українського Центру суспільного розвитку» у своєму дослідженні закликали правоохоронні органи дотримуватися незаангажованого підходу до всіх учасників виборчого процесу і не допустити викривлення результатів волевиявлення. Учасників виборів – вести кампанію в рамках правових і етичних норм. Законодавців – утриматись від політично вмотивованих законопроектів, які вносяться «під вибори», та ліквідувати «білі плями» в уже ухвалених законах.

Аналітичний звіт про загрози українським виборам буде направлено 50 посольствам і міжнародним організаціям, що працюють в Україні.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: ПолітикаВибори
Теги: