RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Аналітики назвали два сценарії Кремля на виборах в Україні

Кремль категорично не влаштує варіант переобрання президента Петра Порошенка на виборах в Україні на другий термін, а ось до кандидатури Зеленського на посаді українського президента там ставляться лояльно.

Про це повідомляється в матеріалі на сайті аналітичного центру Jamestown.

Так, центр наводить заяву секретаря Ради безпеки РФ Миколи Патрушева в ході виборчої кампанії, коли він погрожував Україні розвалом в разі продовження президентства Порошенко.

"Якщо Порошенко залишиться при владі шляхом масових фальсифікацій ... Відновити відносини з Росією буде неможливо, а криза в Україні погіршиться, і країна може розпастися", - говорив російський чиновник.

Аналітики відзначили і збільшений рівень критики та інформаційних атак проти Порошенка з боку Росії на початку весни, де основний меседж, що Україною нібито "керують американці з Вашингтона", а Порошенко - "їх пішак".

У Jamestown уточнили, що одним з останніх значних кроків, що зміцнив Кремль в його прагненні змістити Порошенко стало прийняття правок до Конституції України щодо інтеграції країни в ЄС і НАТО. У Москві вважають цей крок остаточним доказом намірів США з перетворення України в "свою оперативну базу".

Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров тоді сказав, що правки в українську Конституцію є "провокацією, спрямованою на знищення Мінських угод щодо мирного врегулювання конфлікту в Донбасі".

У той же час президент Порошенко вважає, що "порушив російський сценарій виборів", коли зумів пройти до другого туру. Однак, як відзначають американські аналітики, президента РФ Путіна цілком влаштували результати голосування і тепер, за словами російського сенатора Ігоря Морозова, Путін "готовий поговорити з Зеленським". Той, в свою чергу висловив солідарність із Москвою щодо євроінтеграційних правок в Конституції, назвавши їх частиною виборчої політики Порошенко, і запропонував провести всенародний референдум, щоб "люди самі вирішили" питання. У Jamestown такого роду плебісцит вважають лазівкою для можливої відмови України від інтеграції в НАТО.

Також експерти відзначають, що у Росії в арсеналі два можливих сценарії на українські вибори - "тимчасовий союз" Коломойського, Зеленського і Путіна в прагненні усунути Порошенко або ж невизнання результатів українських виборів у разі перемоги чинного президента.

Jamestown звертає увагу і на ескалацію ситуації в Чорному морі. 28 березня в море увійшла 2-я постійна морська група НАТО для проведення навчань з Грузією і Україною, а до цього Росія провела військові ігри в Чорному морі для підготовки до нападу та захопленню "іноземних морських суден", які можуть спробувати увійти в Керченську протоку. Російський генерал-полковник Володимир Шаманов тоді публічно заявив, що "російські війська готові дати відсіч судам НАТО, використовуючи велику військову силу, якщо ті спробують наблизитися до протоки".

У центрі резюмують, що напруга перед виборами зростає не тільки в самій Україні, а і навколо неї.