RU  UA  EN

Вівторок, 25 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 червня

24 червня

Всі новини

Мери агітують людей з інвалідністю голосувати за них в обмін на дотації для УТОГ і УТОС - розслідування ЗМІ

Діючі глави міст, які йдуть на місцеві вибори, публічно агітують людей з інвалідністю через профільні громадські організації - УТОГ і УТОС. У свою чергу, представники цих організацій представлені у списках діючих мерів як кандидати.

Про це пише видання "Вести".

Напередодні виборів Українське товариство глухих (УТОГ) початок публічно підтримувати або надавати майданчик для агітації деяким з кандидатів, а саме - діючим мерам міст. Агітаційний ролик одного з кандидатів на посаду міського голови Геннадія Дикого, чинного мера Білої Церкви - був опублікований на Facebook Київської організації УТОГ. У ролику Дикий на тлі партійної символіки закликає підписників сторінки столичного УТОГ приходити на вибори і голосувати. При цьому ні він, ні інші кандидати, які використовують майданчики УТОГ для агітації, не уточнюють, співпрацювали вони з організацією в міжвиборчий період, і як покращилася ситуація в їхніх містах для людей з інвалідністю.

У Києві до міської ради балотується член виконавчого апарату ЦП УТОГ Леся Петровська. Вона йде на вибори за списком партії УДАР і обіцяє боротися за права і дбати про людей з порушеннями слуху. Однак інформації про те, що вона вже зробила для цих людей Петровська не надає.

У Львові діючий мер Андрій Садовий активно залучає до лав своєї партії представників від УТОС (Українське товариство сліпих) і УТОГ, або в Житомирі, де чинний глава організації УТОГ балотується в депутати.

Як пише видання, експерти кажуть, що факт агітації мерами за кандидатів від УТОГ і УТОС, використання майданчиків цих організацій для проведення виборчої кампанії, може свідчити про взаємні домовленості між політиками з адмінресурсом і громадськими організаціями людей з інвалідністю, які можуть забезпечити не тільки явку своїх членів на виборчі дільниці, а й голоси за конкретного кандидата. При цьому, УТОГ і УТОС отримують допомогу з місцевих бюджетів, але не звітують про виконану роботу в інтересах людей з інвалідністю, які перебувають в цих організаціях

Як стверджують "Вести", таким чином, діючі мери можуть мати домовленості з керівництвом організацій людей з інвалідністю УТОГ і УТОС в форматі "місце в списку в обмін на голоси членів організацій", при цьому не дивляться на біографію і рівень добробуту деяких керівників, поки обидві організації занепадають, а їх члени вишукують кошти на мінімальні потреби.

Як відомо, членами УТОГ є понад 40 тис осіб, УТОС - 32 тис осіб, тобто є значний ресурс для кампанії на місцевому рівні, особливо там, де округи невеликі і значення має кожен голос.

"Однак виходячи з того, як проходять вибори, ймовірність позитивних змін для людей з особливими потребами залишається сумнівною", - йдеться в матеріалі.