RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

"Винуватців вже знайшли": стало відомо, хто стане "козлом відбивайлом" через програш "Слуги народу" на виборах

Куратори виборчих кампаній президентської партії "Слуга народу" на місцевих виборах, які показали свою неефективність за підсумками голосування, можуть уникнути відповідальності за провал.

Про це в статті "Розбір польотів: по кому зі "слуг народу" дзвонить поствиборчий дзвін" повідомляє "Апостроф".

Також проблеми можуть обійти стороною мажоритарників "слуг народу", які, як пишуть журналісти, "виторгували у першого помічника президента Зеленського Сергія Шефіра 50% квоти для своїх креатур в "зелених" списках всіх рівнів, проте нічим у виборчих кампаніях на місцях не відзначилися" . Більшість з цих депутатів знаходяться в різних групах впливу і відстоюють виключно їх інтереси. У той же час бажання зберегти монобільшість може захистити депутатів, що провалилися на виборах, оскільки в партії не вироблено механізму санкцій: покарати мажоритарника означає втратити "багнет" у Верховній Раді.

Під роздачу в таких умовах можуть потрапити голови ОДА, вважають журналісти, і це навіть при тому, що частина новообраних депутатів-"слуг" "купили" свої місця у партійних кураторів, і вважають себе вільними від зобов'язань.

"З такими місцевими політиками главам ОДА вибудувати конструктивні відносини буде дуже складно. Зрештою, це призведе до перманентних розброд і хитань, випадки яких в масштабах всієї країни будуть нараховані десятками, а то і сотнями", - наголошується в матеріалі.

При цьому деякі губернатори до виборів намагалися вказати на такі виклики для влади, але не змогли донести свою позицію партійному керівництву - не були почуті зокрема доводи про програшну стратегію "Слуги народу" від екс-глави партії Чернігівської ОДА Андрія Прокопенка, що і стало причиною його відставки.

"Колеги Прокопенка тоді промовчали, а тепер пожинають плоди своєї політичної гутаперчивості", - йдеться в матеріалі.