RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

Микола Скорик розповів про програми підтримки української, російської та мов нацменшин в Одесі

Кожен громадянин України повинен мати право на спілкування і навчання на тій мові, який сам вибере.

Відповідну заяву під час "круглого столу", присвяченому питанню мовної політики, зробив народний депутат від "Опозиційної платформи - За життя" і кандидат на пост мера Одеси Микола Скорик.

Його команда розробила і готова реалізовувати спеціалізовані міські програми з популяризації та підтримки української, російської мови та мов нацменшин.

"В Україні проводиться політика мовної та культурної дискримінації. Але ще ніколи обмеження і заборони не приводили до культурного відродження. Одеса - багатонаціональне і багатомовне місто. Так історично склалося, і цю реальність влада не має права заперечувати. Тут не повинно бути ніяких мовних, культурних, освітніх обмежень. Право на рідну мову і культуру - невід'ємне природне право людини. Держава і місцева влада повинні його поважати і забезпечувати", - заявив Микола Скорик.

Він зазначив, що одеська влада нічого не робить для захисту гуманітарних і культурних прав одеситів.

"Ми спостерігаємо, що при владі в пріоритеті навіть не стільки захист української, як викорінення російської мови. Вважаю, що в Одесі, в одеських школах повинна бути політика культурного різноманіття. Ми будемо стимулювати вивчення в школах нашого міста мов усіх національних громад: російської, болгарської, грецької - без обмежень. Буде взаємне збагачення культур, і така гуманітарна політика зніме напругу в суспільстві", - впевнений Микола Скорик.

Допомогти в популяризації і підтримки і української, і російської мови, і мов нацменшин могли б спеціалізовані міські програми, які вже розроблені командою Миколи Скорика.

"Як корінний одесит, я бачу і розумію, що необхідно робити в місті для збереження культурного різноманіття Одеси, якою має бути гуманітарна і освітня політика, що проводиться місцевою владою", - зазначив він.

Нагадаємо, 15 листопада відбудеться другий тур виборів мера Одеси.