RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Проміжні вибори в США: як минули, перші результати

У вівторок, 8 листопада, у США відбулися так звані проміжні вибори, які проводяться в середині терміну повноважень президента. На них американці обирали Палату представників, третину Сенату, законодавчі збори та губернаторів у 36 штатах. Результати виборів вплинуть на наступні два роки президентства Джо Байдена, у тому числі на політику американського президента щодо протидії агресії проти України.

"Апостроф" слідкує за всіма подіями в онлайн-режимі. (Оновлення подій відбувається за київським часом з різницею у 7 годин)

9:00 У понеділок, 7 листопада, президент США Джо Байден заявив, що зберігає оптимізм щодо перспективи того, що демократи збережуть контроль над Конгресом, одночасно підвищуючи явку виборців.

Зазначимо, що виборчі дільниці у США працюватимуть з 7:00 до 20:00. Також громадяни можуть проголосувати з дому, надіславши результати поштою.

9:20 За даними аналітичного сайту FiveThirtyEight на проміжних виборах у республіканців є великі шанси повернути більшість у Палаті представників, але Сенат - це мертва битва.

9:45 В останній вечір проміжної кампанії екс-президент США Дональд Трамп, виступаючи на підтримку кандидата в Сенат в Огайо від Республіканської партії, сказав, що збирається зробити дуже важливу заяву у вівторок, 15 листопада, в Мар-а-Лаго в Палм-Біч, штат Флорида. Очікується, що колишній президент знову вступить у президентські перегони 2024 року.

10:05 Найбільш запеклою боротьбою за голоси прогнозується у Пенсільванії, Джорджії, Неваді та Аризоні, де кількість демократів і республіканців приблизно однакова. Результати голосування у цих штатах будуть ключовими у визначенні контролю над Сенатом в день виборів.

10:15 Речниця президента Джо Байдена Карін Жан-П'єр заявила, що Білий дім буде підтримувати Україну і після виборів до Конгресу США: "Ми впевнені, що підтримка США України буде незламною та непохитною. Це те, у що ми віримо, і саме так ми це бачимо в майбутньому".

11:03 Лідер республіканців Кевін Маккарті заявив, що підтримує Україну, однак його партія (за умови виграшу) вимагатиме від неї більшої підзвітності щодо постачання військової допомоги: "Потрібен не відкритий чек, а упевненість, що ресурси спрямовуються туди, де це потрібно. І потрібно, щоб Конгрес і Сенат мали можливість відкрито обговорювати це".

11:55 Підтримка республіканців та демократів на проміжних виборах у Сенат по штатам виглядає так:

Фото: CNN

12:10 В одному з ключових штатів для обох партій - Пенсільванії - спалахнув скандал через підрахунок голосів, надісланих поштою. Кампанія кандидата в Сенат від Демократичної партії Пенсильванії Джона Феттермана звернулася до Федерального суду, щоб той дозволив підрахувати тисячі раніше надісланих поштою бюлетенів для голосування, з відсутніми або недійсними датами. Раніше Верховний суд Пенсільванії наказав округам утримуватись від підрахунку таких бюлетенів. У свою чергу, республіканці виступають за суворі правила голосування поштою, які змушують відхиляти бюлетені з відсутньою інформацією.

12:45 Речник Палати представників Ненсі Пелосі заявила, що напад на її чоловіка в їхньому будинку в Сан-Франциско вплине на її рішення про те, чи залишаться вона лідером демократів у Палаті представників після виборів.

"На рішення вплине те, що сталося за останній тиждень чи два", - сказала вона CNN у своєму першому інтерв'ю після нападу на чоловіка Пола Пелосі. Ненсі Пелосі очолювала демократів у Конгресі протягом двох десятиліть, і багато її колег чекають, що вона піде у відставку після цих виборів. Вона відмовилася говорити про свої плани на майбутнє, пише The Wall Street Journal.

13:05 За даними проекту US Elections Project, станом на вечір понеділка понад 43,5 мільйона американців проголосували достроково. Зазначається, що під час минулих проміжних виборів у 2018 році достроково проголосували 39,1 мільйона американців.

13:35 Станом на цю годину за Києвом у США відкрилися виборчі дільниці Нью-Йорка, Нью-Джерсі, Коннектикуту, Північної Кароліни, Огайо та інших штатів східного узбережжя.

14:05 Поки на проміжних виборах зберігається інтрига, хто ж контролюватиме Сенат, щодо Палати представників аналітики вважають, що більшість візьме Республіканська партія. Такий аналіз голосів наводить The Cook Political Report with Amy Walter.

14:20 У день проміжних виборів президент України Володимир Зеленський закликав США до "непохитної єдності" та до "відновлення миру", пише AFP.


15:50 Є ймовірність, що вибори кандидата до Сенату у штаті Джорджія можуть пройти у два тури. Відповідно до законодавства штату, для перемоги на виборах кандидат від штату повинен набрати більше 50% голосів. Наразі боротьба триває між чинним сенатором-демократом Рафаелем Уорноком та колишнім гравцем американського футболу Гершелем Уокером, якого підтримує Трамп. Таким чином, сьогодні ще може бути невідомо, кому дістанеться контроль над Сенатом.

16:05 Рейтинг громадської підтримки президента США Джо Байдена впав до 39%, що посилює очікування безпартійних прогнозистів виборів щодо того, що його Демократичну партію чекає поразка на проміжних виборах, повідомляє Reuters.

16:30 В США занепокоєні можливим сплеском дезінформації в Інтернеті у день проміжних виборів. Як пише Reuters, через кілька днів після того, як Twitter Inc звільнив половину свого персоналу, а новий власник Ілон Маск написав у Twitter рекомендацію голосувати за кандидатів від Республіканської партії, експерти з виборів готуються до сплеску дезінформації у соцмережах, яка може впливати на хід голосування.

Напередодні близький до президента РФ Путіна бізнесмен і власник ПВК Євгеній Пригожин визнав втручання у вибори в США, на що в Держдепі заявили, що готові запровадити санкції проти будь-якого суб’єкта, який намагатиметься втрутитися у виборчий процес.

16:50 Ось так проходять проміжні вибори у США.

Вибори у Нью-ЙоркуФото: Джон Мінчілло/AP

Вибори в ПенсільваніїФото: Метт Рурк/AP

Вибори у Род-АйлендіФото: Девід Голдман/AP

Вибори у штаті ДжорджіяФото: Джонатан Ернст/Reuters

17:00 Виборчі дільниці відкрилися в Арізоні, Колорадо, Монтані , Небрасці, Нью-Мексико, Юті та Вайомінгу.

17:20 Агентство з кібербезпеки та безпеки інфраструктури США заявило, що має "високу впевненість" у сьогоднішніх виборах і не бачить "жодних достовірних загроз для порушення виборчої інфраструктури". Під час брифінгу високопосадовець агентства сказав, що очікує деяких проблем, які зазвичай трапляються під час виборів, але вони "не вплинуть на можливість людини проголосувати та знати, що її бюлетень точно зараховано".

17:40 Старший науковий співробітник аналітичного центру Атлантичної ради у Вашингтоні Бен Джуда вважає, що Україна нервово спостерігатиме за тим, як проходять проміжні вибори до Палати представників та до Сенату США.

Це пов'язано з тим, що у разі перемоги Республіканської партії Конгрес може втратити ентузіазм у виділенні України фінансової допомоги. "Це не зупинить надсилання допомоги, але тут виникає тертя", - вважає аналітик.

18:00 Під час прес-брифінгу, прес-секретар американського президента Карін Жан-П'єр повідомила, що Джо Байден проголосував ще наприкінці жовтня. Він планує подивитись результати сьогодні ввечері зі старшими радниками, а в середу розповісти про результати.

18:40 Представник виборчого органу у місті Філадельфія штат Пенсільванія повідомив, що майже 3600 бюлетенів, надісланих поштою, ризикують бути відхиленими через неправильну інформацію, відсутність дат або секретних конвертів, пише CNN.

19:00 Колишній президент Дональд Трамп виступив біля своєї місцевої виборчої дільниці в Палм-Біч, штат Флорида, де він мав проголосувати разом зі своєю дружиною Меланією. У розмові з журналістами він сказав: "Я думаю, що ми проведемо чудову ніч".

На запитання, чи балотуватиметься він знову на пост президента через два роки, він сказав: "Я думаю, що вівторок буде дуже хвилюючим днем для багатьох людей".

Колишній президент Дональд Трамп розмовляє зі ЗМІ після голосування 8 листопада в Палм-Біч Фото: Ендрю Гарнік/AP

20:00 У штаті Техас сталися збої у роботі реєстраційних автоматів на проміжних виборах до Конгресу США. Проблемними були автомати реєстрації у восьми із 42 виборчих дільниць округу Белл. При цьому виборці округів, де виникли подібні проблеми, мали змогу голосувати на будь-якій з інших виборчих дільниць свого округу.

20:10 Вашингтон продовжить надавати всебічну допомогу Києву незалежно від результатів виборів, заявила помічник держсекретаря Карен Донфрід. Вона наголосила, що більшість як республіканців, так і демократів займають ясну позицію щодо підтримки України.

21:32 Проект Poll Project USA публікує перші дані по проміжних виборах у Палату представників, Сенат та вибори губернаторів у США.

Отже, за їхніми попередніми даними, контроль над Палатою представників переходить республіканцям - 227 представників проти 174 у демократів.

В Сенаті більшість також отримує Республіканська партія - 53 сенаторів проти 47 демократів.

На виборах губернаторів перемогли 30 республіканців та 20 демократів.

Дані на ранок 9 листопада (за київським часом):

На виборах до Конгресу США лідирують республіканці - на даний момент 192 голоси проти 168, - повідомляє Reuters. У той же час на виборах до Сенату рахунок рівний – 46 на 46. Для контролю у Палаті необхідно 218 місць. Триває підрахунок голосів.