RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Експерт розповіла, до чого призведе скандал між Україною і Польщею через мера Перемишля

Польська влада не доводитиме ситуацію навколо мера Перемишля Роберат Хоми, якого українська сторона звинувачує в підтримці антиукраїнських сил, до радикального загострення відносин з Києвом. Таку думку в коментарі "Апострофу" висловила Надія Коваль, фахівець з центральноєвропейських країн центру "Українська призма".

За її словами, підтримка мером Перемишля місцевих сил, що загострюють ситуацію між польським населенням і українською громадою, дійсно має місце, однак виникає питання до адекватності реакції СБУ на цю проблему.

Коваль також назвала дві причини, через які Україна не має самоусуватися від вирішення проблем української громади в Польщі: "По-перше, зараз дуже великі обсяги української міграції до Польщі. По-друге, українське питання активно використовується в польських внутрішньополітичних баталіях, і це призводить до того, що погіршується ставлення до українців всередині Польщі".

Одночасно наявність великої української діаспори та її залученість у політичне життя Польщі, на думку експерта, визначать і дії офіційної Варшави, яка ухилиться доведення скандалу навколо мера Перемишля до радикального рішення.

Нагадаємо, 17 грудня мера Перемишля Роберта Хому, який повинен був прибути до Львова, не пустили на територію України за участь в антиукраїнських заходах і розпалювання міжнаціональної ворожнечі.

18 січня Посольство Польщі спрямувало МЗС України ноту з проханням надати повне пояснення причин для заборони на в'їзд в країну меру Перемишля.

Вчора, 25 січня, віце-міністр закордонних справ Польщі Ян Дзедзичак заявив, що рішення про заборону в'їзду в Україну меру Перемишля Роберту Хомі ставить під загрозу подальшу співпрацю між країнами.

У той же час глава СБУ Василь Грицак позитивно оцінив дії спецслужби проти польського політика.