RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

​Системна скріпа: у Росії пояснили, чому росіянам важливо бачити США в якості ворога

Росіяни звикли бачити американців в якості свого головного противника, однак, зміна ситуації може призвести до розвалу всієї зовнішньої політики РФ.

Таку думку висловила російський політолог Лілія Шевцова на своїй сторінці в Facebook.

"Уявіть, що Сполучені Штати Америки раптом випарувалися. Ну, полетіли на Місяць! І що ми в Росії б робили? Про що б говорили; кого б таврували або ким таємно захоплювалися? Про що б тріщало телебачення? А з ким розмовляв Путін, якби не було в наявності американського президента? Російська зовнішня політика взагалі б зникла, бо її основою є впевненість у тому, що світ тримається на ворожнечі-співпраці з Америкою. Як би нам не хотілося гнати від себе цю неприємну думку, але Америка стала нашої системної «скріпою». При вичерпанні об'єднуючих ідей, Америка як «загроза» допомагає мобілізувати народ навколо влади, змушуючи його забувати про свої потреби", - пише Шевцова.

Аналітик відзначила, що американців в якості головного "ворога" не може замінити жодна інша нація.

"Є й ще одна причина, яка робить Америку нашої «скріпою» - американці допомогли у становленні радянської економіки та військово-промислового комплексу. Без допомоги Америки Радянський Союз навряд чи перетворилася б в глобальну державу", - додала Шевцова, згадаймо, як СРСР крав розробки США для своєї промисловості.

У своєму довгому пості політолог згадала про кілька історичних моментів, коли США допомагали росіянам. Зокрема, під час голоду 1921-22 рр. та після розвалу СРСР.

"Росія віддячила Америки за допомогу і сприяння, призначивши її на почесну роль незмінюваного і свого постійного ворога! Отже, радянська влада зуміла вибудувати механізм використання ресурсів ворожої цивілізації, при цьому не відмовляючись від знищення свого супротивника. Більше того: Кремль зумів використовувати власну технологічну залежність для зміцнення російського державного статусу. Хіба не приголомшливий політичний парадокс! Правда, в 1991 р мистецтво абсурду так і не змогло запобігти розвалу СРСР", - зазначила Шевцова.

При цьому вона резюмувала, що сьогодні Росія потребує американських технологій та інвестицій: "Америка потрібна Росії, як обґрунтування її державного статусу. Так, ось так-то: ключ до виживання російського самодержавства лежить в американській кишені. Регульований антиамериканізм російської еліти і її одержимість Америкою - лише підтвердження того, що вона про це знає. Залишається лише задати питання: чи знає Америка про те, що вона наша системна «скріпа»? Або вдає, що не знає? Знає і не розуміє, що з цією роллю робити?"

"Ну, а що, якщо раптом Америка не захоче більше забезпечувати нашу державність «на стероїдах» і не прийде на допомогу в потрібний момент? Що тоді?", - задається питанням Шевцова.

Раніше Шевцова вказувала на ознаки того, що Росія робить небезпечні кроки до ізоляції з боку Заходу.