RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Росію чекає зовсім інша розмова: в Україні розповіли про зміну ситуації навколо війни на Донбасі

Військовий експерт і блогер Олексій Арестович вважає, що прийняття Верховною Радою закону, за яким Росія визнається агресором, значно змінить ситуацію навколо війни на Донбасі.

Таку думку він висловив в інтерв'ю "Апострофу".

"Як жінка вписує батька в свідоцтво про народження дитини? Кого назве. Тато потім, якщо не хоче бути батьком, повинен доводити, що він – не батько, проводити генетичну експертизу. Так працює сімейне право в сучасному світі. Те ж саме в міжнародному праві. Коли я кажу, що ви – агресор, то я не повинен доводити, що ви – агресор. Ви відразу агресор для всіх суб'єктів міжнародного прав", - зазначає Арестович.

Він нагадує, що згідно з Мінськими угодами Росія є посередником, а після прийняття закону вона стане агресором і де-факто домовленості стануть недійсними.

При цьому на питання про те, чому Україна раніше не могла прийняти таке рішення, Арестович відповідає, що це не дозволяли зробити зовнішні і внутрішні фактори.

"Внутрішній фактор – позиція Ріната Ахметова і всієї м'якої "вати", його політичних представництв, бізнес-представництв, які не бажають визнавати цю територію окупованою, тому що відразу проблематизується рух товарів і послуг, від яких вони заробляють", - пояснює експерт.

Зовнішнім фактором він називає прохання не приймати рішення з боку західних партнерів. При цьому зазначає, що США зараз зрозуміли, що йде наступ не на Україну, а проти них, і посилили антиросійські санкції. Тепер Україна може прийняти серйозне рішення узгоджено з союзниками.

"Тепер Мінським угодам ми махаємо ручкою, Росія – окупант. А це що означає? Бідна Німеччина починає рвати волосся і всі ці "шредерізовані" європейці починають збирати аналітичні штаби, політичні консультації, нескінченні тристоронні зустрічі, "Мінськ", щоб виробляти нову позицію, тому що Росія – вже агресор. А агресору не можна тиснути руку і так просто з ним цілуватися. Треба запроваджувати нові санкції. Півроку вони побігають, порадяться, тим часом пройдуть вибори в Росії, а ми вступаємо у квітні 2018 року в нову політичну реальність. Вона почнеться з того, як ми ухвалюємо цей закон. Тоді Росія – агресор, і буде зовсім інша розмова", - прогнозує експерт.

Також Арестович зазначив, що після визнання Росії агресором її пустять за стіл переговорів, однак будуть вести з нею не таку розмова, як з посередником Мінських угод.

Також читайте повний текст інтерв'ю Арестовича "Апострофу": "В Америці усі тільки й чекають, щоб Путін ввів нові війська в Україну - Олексій Арестович".