RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

На Заході пояснили, чому Путін не погодиться на виведення своїх військових з Донбасу

Президент РФ Володимир Путін не зможе вивести війська з Донбасу, оскільки тоді на окупованих територіях будуть виявлені масові поховання, камери тортур і розграбовані заводи.

Про це повідомляється на сайті Atlantic Council.

У матеріалі наголошується, що втручання Кремля в конфлікт на Донбасі завжди було очевидно для міжнародної спільноти, але воно було затуманено "чутками і лютим запереченням".

"Це дуже різко зміниться, якщо Росія вирішить вивести війська. Складна картина секретної війни Путіна відкриється, залишивши його викритим і поставивши перед необхідністю відповідати і за все смерті, і за нескінченну брехню", - пишуть журналісти.

"Навіть найдавніші поля бою містять безліч доказів. Так що логічно буде припустити, що міста Донбасу переповнені свідченнями російських військових злочинів. Цілі армії журналістів і громадських активістів уже готові перевернути догори дном весь регіон, як тільки вони отримають туди доступ. З ними поруч встануть сім'ї з обох сторін конфлікту, які шукають своїх коханих. Ми вже приблизно розуміємо, чого слід очікувати, завдяки стабільному потоку фото і відеодоказу по рейсу Малазійських авіаліній, який пливе зі сходу України з 2014 року. Ця інформація дозволила підтвердити відповідальність російської армії за загибель пасажирського літака, але це лише вершина айсберга. Крім загальних могил, відхід росіян покаже все - від камер тортур до розграбованих заводів" - зазначається в матеріалі.

"Росія зуміла запобігти багатьом витокам щодо своїх дій на сході України, сильно обмежуючи всі інформаційні потоки, що йдуть з регіону. Заборона українських медіа була введена ще в ранні дні конфлікту, а в останній рік на цю територію майже неможливо проникнути навіть самим люб'язним з міжнародних журналістів . Якщо Росія послабить фізичний контроль над цією зоною, дуже швидко спливуть звинувачення у військових злочинах і інші небезпечні одкровення", - продовжують експерти.

Найбільше, відзначається в матеріалі, Путін боїться наслідків розголосу події в самій Росії.

"Кремль, ймовірно, більше боїться реакції в самій Росії. Навіть публіка, що настільки звикла до щоденної дезінформації, як сучасні росіяни, може погано відреагувати на звістки, що їх лідери останні чотири роки вели незаконну війну з найближчим сусідом. Коли дані про звірства почнуть спливати на поверхню, Москва ризикує повторити події пізньорадянського періоду, коли перебудова винесла на поверхню злочини комуністичного режиму і підписала вирок вмираючій імперії. Путін провів більшу частину свого 17-літнього правління в спробах відновити цю шкоду і повернути Росії її почуття національної гордості. Навряд чи він захоче повторення тих подій на біс", - написали в Atlantic Council.

"Крім цих безпосередніх побоювань є і більш широка проблема військових цілей. Будь-яка мирна угода, що залишає Україну в західному таборі, стане катастрофічним ударом по інтересам РФ. У цьому плані путінська війна вже стала пострілом собі в ногу, запустивши відчуження цілого покоління українців і прискоривши процес становлення української нації за рахунок російських імперських амбіцій. Поки йде війна, Путін може відтягувати неминучі домашні дебати про втрату України. Як тільки встановиться мир, ховати голову в пісок вже не вийде.

Усі наступні звинувачення будуть особливо небезпечні для Путіна - в першу чергу тому, що він настільки успішно зміг використовувати напад на Україну для розкрутки націоналістичних поривів в російському суспільстві. З 2014 року десятки тисяч росіян заходили на українську територію. Багато членів кремлівських гібридних військ - найманці і "відпускники" з російської регулярної армії, але значна їх частина - фанатики, що щиро вірять в розповіді Путіна про захист "русского мира" від західної загрози. Мільйони купилися на наратив про відродження, терплячи складне матеріальне становище і пасивну роль в політиці як ціну за повернення країни до статусу великої держави. Навряд чи їм сподобається, коли вляжеться пил і з'ясується, що все більш європейська Україна здобула повний контроль над російськомовним Донбасом, поки Росія збирає уламки свого міжнародного становища. Путін поки їздив на тигрі патріотичних настроїв, як умілий жокей. Але справа може обернутися зовсім іншою стороною, якщо він спробує злізти", - описали експерти наслідки виведення військ з Донбасу для Росії.

Раніше заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Юрій Гримчак розповів про те, що виведення російських військ можливо вже в 2018 році в колонці для "Апострофа" "Україна поверне Донбас в наступному році: розкрито сценарій".

За матеріалами "Петр и Мазепа".