RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

"Плану Маршалла" не буде: міжнародник озвучив прогноз по відносинах України і ЄС в 2018 році

Україна, незважаючи на заявлені очікування, не мала реальних шансів отримати "Європейський план для України" ("план Маршалла") в силу багатьох об'єктивних причин.

Про це "Апострофу" заявив експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Євген Ярошенко.

За його словами, причини цього - наявність вже існуючих фінансових інструментів, низька довіра до української влади, небажаний прецедент для інших країн і вплив євроскептиків.

Разом з тим, Ярошенко зазначив, що в 2017 році Україна вичерпала рамки максимально можливого зближення з ЄС. З одного боку, повільні реформи і темпи виконання Україною Угоди про асоціацію не сприяють появі інтересу ЄС до більш тісних відносин. З іншого боку, під тиском євроскептиків уряди країн ЄС уникають будь-якого подальшого зближення з Україною, Грузією і Молдовою, яке вимагає істотного збільшення фінансових ресурсів для цих країн і здатне викликати найменші міграційні побоювання.

"Нинішній саміт Східного партнерства показав, що ЄС не готовий виходити за рамки існуючих механізмів співробітництва з Україною. Як наслідок, збільшення риторики щодо вступу в ЄС або ідея проведення відповідного референдуму буде збільшувати невизначеність Брюсселя навколо більш тісної співпраці з Києвом", - вважає експерт.

Ярошенко передбачає, що в 2018 році не варто очікувати більш інтенсивного співробітництва між Україною та ЄС.

"З одного боку, в Україні починається підготовка до президентських і парламентських виборів, на яких різні політичні сили, ймовірно, будуть спекулювати навколо європейських прагнень. З іншого боку, ЄС продовжить перебувати в зоні політичної турбулентності в зв'язку з переговорами про Brexit, парламентськими виборами в Італії, проблемами навколо політики Польщі та Угорщини і так далі", - підсумував він.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": "Не тільки Росія: три серйозні виклики для України на наступний рік".