RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Опинився в гіршому становищі: "Венеціанка" висловилися щодо ситуації з російською мовою в Україні

Закон України "Про освіту" поставив російську мову в гіршу ситуацію, ніж інші мови меншин, оскільки він згадується в Конституції.

Про це заявив секретар Венеціанської комісії Томас Маркерт в інтерв'ю виданню "Європейська правда".

"Тут треба чітко розділити на дві частини - про мови меншин, які є мовами ЄС, і про інших. Відмінність між нормами закону стосовно цих груп дуже велика, останні виявилися в значно гіршому становищі порівняно з першими. І, схоже, тут є проблеми з дотриманням Конституції України, де окремо згадується про російською мовою і не згадується ні про яке іншому. Тому юридично є проблема з тим, що за законом про освіту російська мова опинилась в гіршій ситуації", - зазначив секретар Венеціанської комісії.

За його словами, за європейським мовам рішення може бути знайдено, наприклад, за допомогою нових законів, підзаконних актів та інструкцій міністерства.

"Але вирішувати, якою повинна бути схема викладання, скільки повинно бути годин викладання і т. д. - це вже не питання до Венеціанської комісії. Головне - забезпечити, щоб учні могли грамотно говорити і писати, у тому числі на складні теми", - сказав Томас Маркерт.

Як повідомляв "Апостроф", Угорщина знову різко висловилася з приводу українського закону "Про освіту".