RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

23 квітня

Всі новини

У Нідерландах прийняли важливе рішення щодо референдуму, що блокував асоціацію України з ЄС

Нижня палата парламенту Нідерландів скасувала закон про консультативний референдум, через яким в 2016 році заблокували Угоду про асоціацію Україна-ЄС.

Про це повідомляє NOS.

Так, 76 депутатів з коаліційних фракцій проголосували за законопроект, який регулює скасування чинного закону. Проти висловилися 69 депутатів з опозиції.

Під час дебатів з'ясувалося, що жодна з опозиційних партій не підтримує той факт, як уряд хоче позбутися від закону про референдум.

Кілька з них заявили, що спочатку хотіли побачити альтернативу, і вони не розуміють, чому міністр внутрішніх справ країни Оллонгрен не дочекалася оцінки консультативного референдуму в кінці цього року.

Буквально через кілька тижнів закон про скасування референдуму буде розглянуто у верхній палаті парламенту - Сенаті. Відзначимо, що тут велику вагу також мають проурядові партії.

Нагадаємо, що з липня 2015 року громадяни Нідерландів мають право вимагати проведення консультативного референдуму за будь-яким прийнятим законом, в разі, якщо на підтримку плебісциту зберуть 300 тисяч підписів.

У зв'язку з цим, буквально через тиждень після вступу в силу нового закону про референдум, Сенат Нідерландів ратифікував Угоду про асоціацію Україна-ЄС. А вже протягом трьох місяців голландці зібрали необхідну кількість підписів для проведення референдуму щодо Угоди з Україною.

Сам референдум в Нідерландах проходив 6 квітня 2016 року. Тоді 61% тих, хто взяв у ньому участь, проголосували проти угоди.

У підсумку в грудні 2016 року було прийнято додаткове рішення з 6 пунктів, присвячене Угоди про асоціацію.

30 травня 2017 Сенат Нідерландів остаточно проголосував за ратифікацію Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Детальніше читайте в матеріале "Апострофа": "Фінішна пряма: поховають чи Нідерланди асоціацію України з ЄС".