RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Новий удар по Україні: генерал розкрив задум Путіна з його провокаціями в Азовському морі

Своїми недавніми агресивними діями в Азовському морі Росія прагне встановити контроль над його акваторією і створити проблеми для економіки України.

Про це з посиланням на колишнього главу Служби зовнішньої розвідки України, генерала армії Миколу Маломужа повідомляє "glavred.info".

На його думку, Росія планомірно створює проблеми для судноплавства в Азовському морі, а Україна втрачає частину свого суверенітету.

Маломуж підкреслив, що Росія сьогодні отримала можливість формування в акваторії Азовського моря своїх військово-морських частин, які, проводячи військові маневри, будуть чинити тиск на Україну і в плані безпеки. А в перспективі, якщо розглядати різні театри бойових дій, цей фактор дозволить Росії з цих позицій проводити активні локальні, а при необхідності і масштабні військові операції з використанням військово-морських сил РФ в регіоні.

"Завдяки своїм діям в Азовському морі Росія отримує домінування в регіоні, щоденний економічний контроль над усіма галузями українського виробництва, які так чи інакше пов'язані із судноплавством (металургія, руда, зерно і т.д.). Плюс - РФ тепер зможе контролювати цей регіон за допомогою військово-морського флоту і військово-повітряних сил, а в подальшому може стати ще й плацдармом для можливого розгортання операцій проти України ", - зазначив експерт.

За словами Маломужа, незважаючи на те, що Росія не готує широкомасштабних операцій проти України з моря, як і спробу пробити сухопутний коридор до Криму, але провокації і економічний тиск на Україну можуть бути і будуть.

Він додав, що Україна неадекватно і недостатньо реагує на загрози, які створює для неї Росія в Азовському морі. Адже всі дії Росії - від анексії Криму, будівництва моста і до обмеження українського судноплавства і затримання судів - є порушенням міжнародних норм і суперечать міжнародному та міжнародно-морському праву.

"Головне - суди, саме вони повинні дати юридичну оцінку діям Росії, прийняти остаточне рішення, а не озвучувати заклики, засудження або висловлювати стурбованість. Тоді б Україна керувалася конкретними рішеннями суду, які були б обов'язкові для виконання для всіх, включаючи РФ. Це важливий інструмент, але він поки що не задіяний Україною повнокровно ", - резюмував Маломуж.

Нагадаємо, докладніше про ситуацію в Азовському морі і активізацію російських прикордонників читайте в матеріалі "Апострофа": Загострення в Азовському морі: як далеко зайдуть війська Путіна.