RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Генерал пояснив, чому Будапештський меморандум не захистив Україну від нападу Росії

У Будапештському меморандумі про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, який був підписаний в 1994 році, є кілька моментів.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав український представник в підгрупі з питань безпеки Тристоронньої контактної групи, генерал Євген Марчук.

Парламентер нагадав про конфлікт навколо острова Тузла, який стався між Росією і Україною наприкінці 2003 року, коли ледь не почалося збройне зіткнення. За його словами, тоді американські дипломати вказували, що в англомовній версії документа жодного разу не вживається слово "гарантії - guarantees" і немає словосполучення "дають гарантії". Використовується формула "запевнення - assurances".

"Хоча, як на мене, коли глави трьох (на момент підписання) ядерних держав, постійних членів Ради безпеки ООН письмово дають запевнення безпеки, тобто безпеки України, то слово "запевнення" набуває значення "гарантії", - прокоментував нюанс Марчук.

У той же час, у другій статті Меморандуму йдеться, що РФ, Велика Британія і США "підтверджують їх зобов'язання утримуватися від загрози силою або її застосування проти територіальної цілісності або політичної незалежності України, і ніяка їх зброя ніколи не буде використовуватися проти України", - єдине місце, де вживається поняття "підтверджують своє зобов'язання - reaffirm their obligation".

"Це дуже важливий момент, його не хочуть помічати скептики. По-перше, підписанти "підтверджують своє зобов'язання..." далі за текстом. І що дуже важливо, "ніяка їх зброя ніколи не буде використовуватися проти України". Тобто, не тільки ядерна, на що вказував [глава МЗС РФ Сергій] Лавров, а ніяка і ніколи не буде. На мій погляд, це ключова стаття Меморандуму. Україна погано використовує її в дискусіях", - написав парламентер.

Він також зауважив, що в статті 6 йдеться про те, що буде, якщо одна з країн-підписантів порушить договір і буде проявляти агресію проти України: "Україна, Російська Федерація, Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії і Сполучені Штати Америки будуть проводити консультації в випадку виникнення ситуації, в результаті якої виникає питання щодо цих зобов'язань".

"Ось і все. Консультації! Тобто переговори. Тому (якщо трохи спрощено) ці американські скептики кажуть: - Ми ж Меморандум не порушували, нічим Україні не погрожували? Ні. Ми і тоді і зараз підтверджуємо наші запевнення вашої безпеки, територіальної цілісності і непорушності кордонів України. Запевнення! Assurances, як записано в Меморандумі. І ми, наші країни дотримуємося цих запевнень. Ми засудили Росію, ми підтримали вас у ООН і на міжнародній арені взагалі, ми ввели санкції проти Росії, ми допомагаємо і будемо допомагати вам в військовій та інших сферах... Тобто, все як передбачено в Меморандумі", - підкреслив Марчук.

"Але, незважаючи на всі ці "але", я вважаю, що в України є всі підстави ставити питання якщо не про зміну нормандського формату, то в крайньому разі доповнення його хоча б ще одним підписантом Меморандуму, тобто США. Адже в нинішньому нормандському форматі вже зараз є три підписанта Меморандуму, це - Франція, Росія і Україна. Було б дуже добре, якби Президент США Дональд Трамп під час найближчої зустрічі з Президентом РФ Володимиром Путіним сказав, що він, як Президент країни-підписанта Меморандуму, просто прийняв таке рішення. І будуть вони проводити консультації, тобто переговори, як і передбачено цим Меморандумом. Може, тоді і Велика Британія попроситься в таку компанію. Ось тільки, хто б підказав таку ідею Дональду Трампу?", - підсумував він.

Як повідомляв "Апостроф", раніше Євген Марчук розкрив перші деталі переговорів з приводу перемир'я на Донбасі.