RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

Повзуче захоплення: генерал оцінив серйозність провокацій силовиків Путіна в Азовському морі

Провокації, які проводять російські прикордонники в Азовському морі, знецінюють України як морську торгову державу і завдають серйозної шкоди економіці країни.

Про це розповів "Апострофу" колишній глава служби зовнішньої розвідки Микола Маломуж.

За його словами, Росія користується угодою 2003 року з Україною про спільне використання акваторії Азовського моря.

"У 2003 році, під час конфлікту щодо Тузли, а потім у 2008 році ставилося питання про нові сценарії конфронтації, особливо в період війни з Грузією. Чіткий кордон у Азовському морі був надзвичайно актуальним, це питання піднімали як військові, так і дипломати. На той період і президент Кучма, і Ющенко не могли цього вирішити навіть на найвищому політичному рівні. Чому? Бо Російська Федерація поклала собі не встановлювати ніяких кордонів – їм було зручно начебто спільно використовувати море, але, маючи надзвичайно потужні збройні та військово-морські сили, вони мали перевагу... Все для того, щоб в разі масштабної конфронтації мати плацдарми для наступу з моря, наприклад, на Маріуполь і інші регіони", - зазначає Маломуж.

Крім того, він також вважає, що Кремль через затримання кораблів, що йдуть в українські порти, прагне дискредитувати Київ в очах торгових партнерів.

"Йдеться також про знецінення нас як морської торгової держави – це удар по нашій торгівлі й дискредитація нас в очах міжнародних партнерів. Яким чином? Тут постійно зупиняють, затримують, оглядають кораблі, є загроза арешту. Під приводом того, що після арешту "Норда" вони захищають свої кораблі, Росія розпочала арешти й затримання, використовуючи при цьому нову техніку. Усе це – ознаки того, що Росія повзуче бере під контроль цю акваторію. Через такі дії росіян низка наших партнерів з-за кордону вже обмежують торгові можливості на перспективу, думають, чи укладати надалі контракти. Це ще один удар по нашій економіці", - підкреслює колишній глава зовнішньої розвідки.

Детальніше про ситуацію в Азовському морі і планах Кремля читайте в матеріалі "Апострофа": Росія готує новий плацдарм для наступу на Україну: що робити.