RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

У найближчі 20 років вступ до НАТО Україні не загрожує: експерт назвав причини

Україна навряд чи зможе вступити в НАТО через існуючі територіальні суперечки, а також через небажання членів Альянсу вступати в протистояння з Росією.

Про це "Апострофу" розповів політичний експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Ігор Петренко.

За його словами, для можливого вступу в НАТО Україні доведеться відмовитися від частини своїх територій.

"Будьмо чесні із собою: в найближчі 10-20 років ми не станемо членами НАТО. Всі бесіди про те, що для нас можуть зробити виключення, не мають під собою жодних підстав, надто за сьогоднішньої позиції Угорщини. Вкрай маловірогідно, що члени Альянсу ухвалять консенсусне рішення про вступ України за умов війни на Сході, анексії Криму і так далі. По суті, вступ у НАТО може означати для нас відмову від значної частини нашої території. Умовно кажучи, ми відмовляємося від Криму, окупованої частини Донбасу, але супутньо, наприклад, ми повинні будемо також відмовитися від частини території, на які має претензії, скажімо, Румунія. Дуже сумніваюся, що вони не скористаються таким шансом, розуміючи, що ми можемо стати членом Альянсу лише тоді, якщо не маємо територіальних претензій від сусідів", - зазначає Петренко.

Крім того, ще однією важливою перешкодою перед вступом в НАТО є неготовність його членів захищати Україну від можливої прямої атаки Росії.

умніваюся, що хтось із держав-членів НАТО готовий вступати в пряме протистояння з Росією за необхідності", - говорить експерт.

Докладніше про перспективи інтеграції НАТО і України читайте в матеріалі "Апострофа": Вступ України до НАТО означатиме втрату частини території: в чому головна небезпека.