RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

Названо головні помилки Заходу щодо України

Існує думка, що в Євросоюзі надто багато уваги приділяють проблемі корупції в Україні і, разом з цим, занадто мало інвестують в країну.

Про це розповів "Апострофу", словацький політолог і позаштатний співробітник Фонду Карнегі Балаш Ярабік.

За його словами, багато речей в Україні, які виглядають як корупція, насправді є недоліком компетенції або ж питанням різних інтересів.

агато що виглядає як корупція, але є практично питанням компетенції. Вони (ЄС, - прим. ред.) бачать, що тут не вистачає здібностей, розуміння, зовсім інший процес формування політики. В Україні потрібно міняти все. І Євросоюз вже зрозумів, що це не відбудеться миттєво. З моєї точки зору, ми занадто багато говоримо про корупцію. Не все, що відбувається в Україні, є питанням корупції – це питання різних інтересів, політичних у тому числі. Ці процеси є в кожній країні, і в Євросоюзі теж. Пояснювати все корупцією дуже легко: "Україна? Там корупція, нічого не зробиш..." Перебільшувати значення корупції – це дуже велика стратегічна помилка Євросоюзу"Перебільшувати значення корупції - це дуже велика стратегічна помилка Євросоюзу", - стверджує Ярабік.

Політолог також вважає, що в Європі дуже багато чого вимагають від України, при цьому мало в неї вкладаючи.

"Ще одна помилка - ми не інвестуємо в Україну. Ми з колегами з Фонду Карнегі написали про це великий доповідь в лютому-бЩе одна помилка – ми не інвестуємо в Україну. Ми з колегами з Фонду Карнегі написали про це велику доповідь в лютому-березні. Ми (європейці) багато чого чекаємо від України, не вкладаючи сюди гроші. Пакет підтримки з боку ЄС зараз становить десь 14 млрд євро. Чимало, але з цієї суми лише 1,5 млрд – грант, а решта – кредити. Це, звичайно, дешеві кредити, набагато дешевші, ніж на ринку облігацій. Але це все одно не така допомога, яку Євросоюз дав країнам-членам. Для модернізації України потрібно значно більше інвестицій. Це питання очікувань і відповідальності", - відзначає він.

Крім того, Ярабік каже, що вимоги суворої економії з боку МВФ і ЄС також є помилковими.

"Ще однією помилкою було те, що Захід – в основному МВФ та ЄС наполягає на суворій економії. Якщо не буде FDI, то хто тут буде інвестувати? Політика Заходу виглядає не так добре, якщо подивитися на неї критично. Навіть роблячи висновки з досвіду Центральної Європи, можна було діяти по-іншому. МВФ хоче макрофінансової стабільності, економної держави, а уряд – стимулювати українську економіку. І ми [на Заході] це називаємо популізмом! Ну як?!", - обурюється експерт.

Детальніше про політику Заходу щодо України читайте в матеріалі "Апострофа": Угода Трампа з Путіним не допомогло б Донбасу - західний політолог.