RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Україна поставила Захід в глухий кут: дипломат озвучив питання щодо кризи на Азові

Україні необхідно буде пояснити західним партнерам, навіщо військові кораблі були відправлені через Керченську протоку, інакше серйозної підтримки в конфлікті можна не чекати.

Про це "Апострофу" розповів дипломат Василь Філіпчук.

"Впевнений, що у всіх провідних МЗС країн світу відповідальні за регіон шукають відповідь на запитання: для чого потрібно було направляти воєнні кораблі через акваторію, яка де-факто контролюється державою-агресором? Ризики агресивної реакції з боку РФ легко прогнозовані, тому іти на них - це або не розуміти об’єктивної ситуації і підставляти власних воєнних, або свідомо підвищувати ставки у протистоянні з РФ з якихось, відомих лише вищому українському воєнно-політичному керівництву, причин", - зазначає Філіпчук.

За його словами, європейські та американські дипломати намагаються здогадатися, чи був в української влади якийсь конкретний план, і в чому він полягав.

"Відсутність пояснення з української сторони, якому можна вірити, не менш важлива, ніж правова інтерпретація, яка переважно на нашу користь. Із росіянами все зрозуміло - після отруєння в Солсбері на Заході не залишилось якихось ілюзій щодо них. Але українці - не росіяни, вони мали б враховувати, з ким вони мають справу. Якщо не буде надано і партнерам, і спостерігачам зрозумілої інтерпретації мети і планів українських військових, - це гратиме не на користь сприйняття України як прогнозованого партнера. Якщо партнери розумітимуть, який був і план А, і план Б української сторони, то можна сподіватися на якусь реальнішу підтримку. Якщо не розумітимуть, то почуємо звичайні заяви про стурбованість і, що важливіше, - заклики до обох (!!!) сторін проявляти стриманість", - говорить дипломат.

Також Філіпчук підкреслив, що у країн Заходу є власні проблеми, і чергова криза на Сході їм ні до чого.

"І для ЄС, який готується до Brexitі перезавантаження власних інституцій наступного року, і для США - ця криза дуже не на часі, і особливих надій на їх допомогу покладати не варто", - резюмував експерт.

Детальніше про це читайте в матеріалі "Апострофа": Керченська криза: за 4 місяці до президентських виборів надзвичайний стан викликає підозри.