RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Причини воєнного стану: світова преса продовжує обговорювати Україну

Українській владі знадобилися чотири роки війни і формальний привід, щоб зважитися на крок, який вона називала недоцільним при кривавих зіткнень на Донбасі.

Про це пише французька LeTemps.

На думку автора, введення воєнного стану переслідувало насамперед електоральну мета. Чинна влада зробила спробу перенести вибори, але цього вчасно завадили українські депутати і світові лідери.

"Міжнародне співтовариство, зокрема, Ангела Меркель, направило президенту вкрай жорсткі сигнали, які завадили впровадженню такого воєнного стану, який з'явився б під загрозу демократичний процес в Україні", - стверджує видання.

Версію французьких репортерів про те, що "завданням максимум був перенесення дати виборів і перешкодити цьому вдалося лише завдяки рішучому опору в парламенті, безпрецедентне протесту трьох колишніх президентів і, як можна припустити, закликів з Брюсселя, Берліна і Вашингтона" - підтримують і їхні німецькі колеги .

Втім, Süddeutsche Zeitung куди категоричніша в оцінках. Визнаючи, що "насильницьке поведінку Москви проти українських кораблів є порушенням всіх мислимих прав", автор статті "Україна: Боротьба за владу" називає історію в Азовському морі цинічною і небезпечною грою.

На думку видання, корупція на берегах Дніпра знову досягла домайданівських рівня. Її ознаки видно в армії і спецслужбах, в уряді і президентському апараті.

The Washington Post між тим передбачає, що Порошенко буде намагатися використовувати штучно загострене протистояння з Росією для поліпшення свого становища.

"Порошенко хоче отримати переваги для своєї виборчої кампанії. Він розігрує карту головнокомандувача", - констатують репортери WP.

Аналітичний центр Atlantic Council вказує на невідповідність воєнного стану реальну загрозу і небезпеку спокуси, яка зараз стоїть перед президентом.

Якби парламент ввів в дію в повному обсязі військовий стан і відклав або скасував вибори, то це б стало подарунком Божим для Путіна - пише Politico. Найбільшим же ганьбою для господаря Кремля, на думку журналістів видання, стало б проведення України вільних і демократичних виборів, незважаючи на їх результати виборів.

"Втім, непокірний парламент врятував його від самого себе, прийнявши рішення про те, що вибори повинні відбутися 31 березня і скоротивши період застосування закону про воєнний стан з двох місяців до одного. Демократію, яка була в небезпеці, врятовані, принаймні зараз" , зазначили у виданні.