RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Україна вимагає від Заходу нового удару по Росії: подробиці

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін направив звернення міжнародним партнерам з ЄС, НАТО та інших об'єднань з вимогою розширити санкційні списки щодо Росії і її представників через роздачу російських паспортів на окупованих територіях Донбасу.

Про це в ході брифінгу розповіла речник МЗС України Катерина Зеленко, передає УНН.

Вона уточнила, що в листі викладена позиція України з питання незаконної паспортизації громадян з наведенням конкретних прикладів.

"Цей лист міністра закордонних справ України Павла Клімкіна керівникам зовнішньополітичних відомств країн Європейського Союзу, НАТО, групи "Великої сімки" та інших країн-партнерів. Йдеться фактично про структурований виклад української позиції щодо незаконної паспортизації на окупованих територіях і пов'язаних з нею загроз безпеці, в тому числі з посиланням на аналогічні прецеденти в інших країнах", - сказала вона.

Зеленко підкреслила, що саме цим листом Україна "закликає до розширення санкційного переліку міжнародної протидії російській агресії".

Також за словами прес-секретаря МЗС, Україна розраховує на невизнання незаконно виданих Росією документів з боку партнерів.

"Ми розраховуємо на чітку і послідовну підтримку міжнародної спільноти в питанні невизнання паспортів і їх законність. Тих паспортів, які будуть видаватися громадянам України в порушення норм міжнародного права та українського законодавства. Звичайно, будемо вимагати і працювати над тим, щоб були розширені економічні і персональні санкції у відповідь на незаконні дії Кремля з видачі українським громадянам російських паспортів", - підкреслила вона.

Як повідомляв "Апостроф", 30 квітня Міністерство закордонних справ України висловило протест Росії у зв'язку з рішенням РФ видавати свої паспорти на окупованій території Донбасу і зажадало скасувати відповідні правки в російське законодавство, внесені указом президента Володимира Путіна.