RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 квітня

Всі новини

Відомий історик порівняв Путіна з Гітлером і дав пораду Україні

Президент Російської Федерації Володимир Путін агресією проти України та окупацією Криму практично повторив дії голови Третього Рейху Адольфа Гітлера після 1938 року.

Про це заявив директор Гарвардського українського наукового інституту Сергій Плохій для "Української правди".

Він вказав на цікавий факт в ідеологічному контексті – у нацистській Германії пропаганда також працювала на створення міфу про "велику Німеччину".

"Те, чим займається Гітлер і нацистська Німеччина у міжвоєнний період, це серед іншого створення великої Німеччини. Це аншлюс Австрії, тобто долучення німецькомовних земель до Третього Рейху. Це захоплення судетських німецькомовних територій Чехословаччини. І тут ситуація з Кримом, де більшість складали саме росіяни. Паралелі з австрійським аншлюсом дуже ясні, а значить, і паралелі політики Путіна з політикою Гітлера", - зазначив експерт.

Професор прокоментував останні події в Європі, коли держави ЄС-союзники України практично зрадили її поверненням Росії в ПАРЄ. За його думкою, Україні вартувало би поглянути на те, як з аналогічною ситуацією всередині ХХ сторіччя впоралась Польща.

"Можна говорити про початок Другої світової, коли та сама Франція і Британія оголошують війну проти Німеччини, але фактично не беруть участь у цій війні протягом більше ніж року. Нічого немає нового під сонцем. Для сучасної України дуже корисно дивитися на досвід країн, які постали як незалежні в міжвоєнний період. Травма того, що називалося "ялтинською зрадою", визначила ментальність Польщі протягом другої половини 20 століття", - пояснив Плохій.

Також він прокоментував результат президентських виборів в України, провівши паралель з політичними процесами в США.

"Якщо політики заходять надто далеко в захисті міжнародних ідеалів, їх електорат одразу виправляє. Є приклад американського президента Вудро Вільсона, який був одним із архітекторів світу після Першої світової війни. Він був одним із творців Ліги Націй. Але виборцям це здалося задалеко від їхніх щоденних проблем: Америка не ввійшла в Лігу Націй і пішла шляхом ізоляціонізму. Вирішальним для цих держав є їхній інтерес. Так і для України національний інтерес є чи має найбільш важливий фактор", - сказав він.

Як писав "Апостроф", раніше в мережі розказали про схожу традицію Путіна та Гітлера – дарувати свій портрет дітям.