RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

ЗМІ запідозрили НАБУ в захисті інтересів російського "Газпрому"

Російський "Газпром" за допомогою НАБУ і АРМА намагається через суди розвалити справу про конфіскацію акцій компанії "Газтранзит" і повернути вплив на українському ринку газу.

Про це свідчать виробництва, відкриті правоохоронцями на користь монополіста, йдеться в публікації "Спеціальних кореспондентів", передає "Обозреватель".

Автори пояснюють, що компанія "Газтранзит" була заснована в 1997 році для нарощування поставок російського газу до Туреччини. Раніше 40,2% "Газтранзиту" належали "Нафтогазу", 19,5% - турецькому "Турусгазу", а ще 40,2% - російському "Газпрому".

"У 2016 році АМКУ оштрафував "Газпром" більш ніж 85 млрд грн за зловживання монопольним становищем на ринку послуг з транзиту газу по території України. У 2017 році суд зобов'язав "Газпром" виплатити Україні більш 171 млрд грн за порушення законодавства про захист економічної конкуренції" , - йдеться в матеріалі.

Таким чином 40,2% акцій "Газпрому" в "Газтранзиту" продали 29 січня 2019 на фондовій біржі ПФТС за ціною 41 млн грн акціонерному товариству "Голдмен". "Газпром" намагався повернути акції, однак восени 2019 було винесено остаточне рішення не на його користь. 6 грудня 2019 НАБУ початок виробництво і визнало акції "Голдмен" в "Газтранзит" речовим доказом і заарештувало їх. Це кримінальне провадження НАБУ почало за зверненням "Газпрому". Воно базувалося на документі, який є підстави вважати фіктивним.

Важливим моментом в суперечці є підписання мирової угоди в кінці 2019 між Україною і Росією. Відповідно до неї, Україна "пробачила" Росії всі не стягнені з РФ борги. Зате майно, що Україна вже відсудила, мало залишитися у неї. Під це правило потрапили і акції "Газтранзиту".

"При затвердженні мирової угоди була підтверджена правомірність стягнення акцій і "Газпром" не заявив заперечень, а зараз хоче повернути активи", - пишуть ЗМІ.

Незважаючи на це "Газпром" намагається відібрати в України своє колишнє майно. У 2020 році було подано нові позови, результатом яких має стати повернення акцій "Газтранзиту" російському "Газпрому".

"Синхронність дій НАБУ, АРМА і "Газпрому" викликає сумнів і породжує питання - дійсно НАБУ і АРМА переслідують цілі, які на них покладені по законодавчо, і чи не використовує "Газпром" НАБУ і АРМА як союзників в поверненні активів і спроби повернути вплив на українському ринку газу?", - роблять висновок журналісти.

Раніше Польща прийняла рішення заарештувати активи газопроводу "Північний потік-2", який Москва будує в обхід України. Транзит газу через Україну в першому кварталі 2020 впав в 2 рази в порівнянні з обсягами, які були прокачані в минулі роки. При цьому "Газпром", не дивлячись на зниження обсягів, заплатив за повною вартістю - до цього його зобов'язує контракт.