RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Рішення Росії поновити експорт бітуму є загрозою національній та економічній безпеці України - активісти

Росія вирішила поновити експорт мастил та бітуму в розпал програми "Велике будівництво", щоби повернути економічну та політичну залежність України.

Про це повідомляє громадська організація "Конституційно-правовий конгрес".

Експорт був заборонений з квітня 2019 року, однак 8 жовтня 2020 року уряд країни-агресора вирішив поновити поставки. Аби експортувати продукти перероблення нафти, компанії повинні будуть отримати спецдозвіл від Мінекономрозвитку РФ і тільки за особливих умов.

"Дозволи отримуватимуть ті компанії, що здійснюють ввіз нафтопродуктів на непідконтрольні Україні ДНР і ЛНР, а також ті, що перераховують кошти у спеціальні фонди. Відповідно надалі ці гроші направляють на підтримку терористичних угрупувань країни-агресора. Таким чином, в разі постачання в Україну російського бітуму нашу державу планують зробити не тільки енергозалежною від РФ, а й поставити під загрозу національну безпеку", — стверджує голова організації Павло Янцен.

Згідно повідомленням СБУ, донедавна Росія ввозила в Україну бітум як контрабанду — реекспортом через треті країни без сплати мита й податків. Протягом 2019-2020 таким чином могло бути ввезено понад 200 тис тонн бітуму загальною вартістю більше 4 млрд грн. Будматеріал з націнкою продавали українським компаніям, що вигравали тендери на будівництво українських доріг.

"Якщо раніше все це робили в невеликій кількості й підпільно, то зараз на ринок України планують увійти легально, фінансуючи натомість терористів на Сході України", — повідомляє Павло Янцен.

Рішення про розблокування експорту уряд РФ ухвалив після погіршення відносин України з Білоруссю на фоні масових протестів. Саме Білорусь після торговельних санкцій проти РФ монополізувала ринок імпортних продуктів нафтоперероблення в Україні: майже 70% поставок у 2020 році проти 10% у 2017.

"Україна не може стати залежною від імпорту нафтопродуктів з Росії. Країна-агресор використовує такі поставки як економічні та політичні важелі впливу. Росія, що веде відкриту війну на Сході, може в будь-який момент "натиснути" на Україну. Цього не можна допустити, дороги не можна будувати на крові українців. Реалізацію президентської програми "Велике будівництво" ставлять під загрозу", — наголосив голова "Конституційно-правовий конгреса" Павло Янцен.