RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Кремль підвищує ставки: Україна розповіла в ОБСЄ про російську загрозу для Європи

Українська делегація на семінарі ОБСЄ високого рівня по військовим доктринам розповіла про зовнішні загрози з боку Росії для європейської та національної безпеки України. Дані були взяті з опублікованого Службою зовнішньої розвідки бюлетеня "Біла книга".

Зустріч проходила під головуванням США в режимі відеоконференції, передає "Укрінформ".

Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Ігор Лоссовський зазначив, що бюлетень, зокрема, дає оцінку регіональних і світових тенденцій, аналізує перспективи збереження "проукраїнської" коаліції, роль і місце України як європейської демократії у багатьох процесах. Також в ньому розглядаються можливості міжнародного співробітництва СВР як важливого каналу зв'язку.

"Основним джерелом загроз європейській безпеці та національної безпеки України є і протягом найближчих років буде залишатися обраний керівництвом Росії курс на закріплення за Росією статусу глобального гравця і визнання так званих "російських інтересів", - йдеться в "Білій книзі".

У прогнозі українських розвідників йдеться, що "Кремль продовжуватиме тактику "підвищення ставок" у військово-політичному протистоянні, буде маніпулювати проблемами європейської безпеки (гіперболізуючи роль РФ у протидії неконтрольованій міграції, терористичним і кібернетичним атакам), а також буде підживлювати процеси дезінтеграції Європи ( шляхом фінансової підтримки популістів і радикалів і провокування економічного сепаратизму окремих держав ЄС".

При цьому Москва буде торпедувати діяльність інституційної складової європейської архітектури безпеки, намагаючись спонукати міжнародну спільноту, перш за все країни Євросоюзу, до "спільного" опрацювання варіантів легітимізації наявного де-факто балансу сил. З метою забезпечення такого розвитку подій РФ буде продовжувати нав'язувати європейським країнам фобії, пов'язані з розміщенням новітніх наступальних ударних озброєнь поблизу кордонів ЄС.

Після засідання місія України при ОБСЄ поширила серед іноземних делегацій країн-учасниць повний текст свого виступу з ключовими моментами "Білої книги".

Читайте також матеріал "Апострофа" - Замороження від Путіна: чому Кремль пішов на різку конфронтацію з ЄС і Україною.